Greek-coin, moneda virtuala care va salva Grecia?

Luni, 23 Februarie 2015, ora 15:44
3327 citiri
Greek-coin, moneda virtuala care va salva Grecia?
Foto: Coin Telegraph

In cazul in care lucrurile nu vor lua o turnura favorabila pentru Grecia, ministrul de Finante Yanis Varoufakis sustine ca este posibil sa emita o moneda digitala paralela operabila pe piata din Grecia.

Ar uma sa folosesca sistemele de securitate si transparenta ale Bitcoin, dar sa actioneze in sens contrar fata de aceasta.

Nu este doar o vorba in vant daca privim mai atent la situatia grecilor.

Datoriile Greciei sunt aproape imposibil de platit, pretul platit de populatie se arata deja insuportabil.

Asa ca, fie saptamana aceasta, fie peste patru sau sase luni, Atena se va trezi in punctul in care nu isi va putea indeplini obligatiile fata de creditorii externi.

Un scenariu din care rezulta si riscurile abia evitate de Grecia si Uniunea Europeana: impunerea masurilor de control a capitalului, prabusirea sistemului bancar si intrarea tarii in incapacitate de plata.

Speranta si nu prea

Noul acord semnat cu partenerii europeni ofera un strop de speranta grecilor, dar criza economica din aceasta tara este mult prea inradacinata pentru a da solutii de rezolvare rapida.

In acest conditii analistii sunt tot mai convinsi ca, daca Grecia si creditorii sai nu vor gasi o punte comuna de a trata criza economica din vechea Elada, un plan indraznet ar putea fi pus in aplicare.

"Guvernul elen nu va ezita sa foloseasca o moneda digitala ca masura alternativa pentru rezolvarea crizei financiare", arata Paul Mason, analist economic al postului tv britanic Channel 4, intr-un editorial publicat de The Guardian.

Greek-coin, masura neortodoxa

Intr-o economie obisnuita, banii functioneaza mai mult ca un lubrifiant intre cerere si oferta. Premisa de la care se pleaca este ca piata creaza banii, iar statul are rolul de a verifica legalitatea bancnotelor intrate in piata si a mentine o valoare stabila a acestora.

Bitcoin a revolutionat aceasta preconceptie, moneda virtuala promitand sa existe in afara oricarei forme de control statal. Este vazuta cu ochi buni de catre adeptii standardului de aur in emisiile monetare.

Acestia au acuzat in repetate randuri ca interventia statului in suplimentarea masei monetare duce inevitabil la inflatie si erodarea bunastarii.

Din punctul acesta de vedere, Bitcoin isi merita numele de "aur digital".

Varoufakis, plan B pe structura digitala

Introducerea, in paralel, a unei monede digitale amana insa acest moment crucial si poate chiar oferi un surplus de venituri pentru statul elen.

Varoufakis a subliniat inca de acum un an cu o varianta greceasca a Bitcoin poate fi folosita pentru a evita obstacolele impuse prin acordul incheiat cu Banca Centrala Europeana.

Intr-o postare de pe blogul personal, Varoufakis vedea moneda digitala a Greeciei mergand la paritate de 1/1 cu euro.

Insa, spre deosebire de Bitcoin, "Greek-coin" ar urma sa fie emisa e catre stat si sa aduca beneficii celor care aleg sa opereze minim doi ani cu aceasta moneda.

Din punctul de vedere al actualului ministru de Finante din Grecia, aceasta ar putea reprezenta "moneda fiscala a viitorului", cu un rol special in evitarea deflatiei pe intreaga zona euro.

"Daca Guvernul grec are emite o moneda digitala, fortand in acelasi timp bancile si mediul de afaceri sa o recunoasca, ar putea inregistra un surplus de bani in economie in ciuda politicii dictate de Banca Centrala Europeana.

Aceasta ar putea reprezenta o sursa de lichiditati pentru guvernele aflate in afara pietelor de capital fara a implica bancile si fara a intra sub restrictiile dictate de Bruxelles sau orice alt creditor international", arata Varoufakis in urma cu un an.

Proiectul lui Varoufakis presupune, de fapt, aplicarea unui stimul monetar astazi, cu efecte asupra veniturilor fiscale de peste doi ani, sau, mai simplu, un stimul fiscal gratis.

Folosita in perioada de criza, masura ar putea da roade, atata vreme cat sistemul bancar din Grecia este afectat de retragerea fondurilor acordate de BCE si ar da dreptate teoriei unui personaj anti-sistem asa cum este Varoufakis, aceea conform caruia statul creaza banii si nu piata

Teoria din spatele banilor

Economistii sutin ca banii au valoarea pe care statul o decreteaza. Mai mult, in calitate de regulator al pietelor si de investitor si colector, statul creaza bani si nu simpla operatiune comerciala derulata pe piata, mai spun acestia in cadrul teoriei monetare moderne.

Si tocmai teoria aceasta da de furca atat Greciei, cat si zonei euro. O iesire in viitorul apropiat al Greciei din zona euro ridica semne de intrebare si asupra soliditatii acestei constructii aflate in spatele monedei unice europene. Euro ar putea pica prada speculatiilor investitorilor inca de la primul semn de slabiciune dat de un alt stat.

Aceasta ipoteza se poate dovedi la fel de periculoasa si in cazul Greciei, a carei moneda digitala depinde in intregime de taxele colectate ulterior, prin urmare de capacitatea statului elen de a evita colapsul.

Pentru Costas Lapavitsas, un alt economist de forta afiliat partidului Syriza varianta "Greek-coin" nu poate reprezenta decat o stare de tranzitie, in cazul unui abandon al zonei euro din partea Greciei, intre moneda europeana si revenirea la moneda nationala.

#moneda virtuala Grecia, #Greek coin, #sistem monetar paralel Grecia, #criza economica grecia , #Criza economica