Italia, Portugalia si Spania, marii perdanti ai planului de capitalizare a bancilor

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 11:02
1661 citiri
Italia, Portugalia si Spania, marii perdanti ai planului de capitalizare a bancilor

Creditorii din Italia, Spania si Portugalia vor fi marii perdanti ai planului pentru salvarea zonei euro si vor suporta povara celor 100 de miliarde de euro, aproximativ 139 miliarde de dolari destinati recapitalizarii bancilor, in timp ce omologii lor din Marea Britanie, Germania si Franta ar putea evita strangerea de fonduri suplimentare.

Factorii de decizie politica din Europa incearca sa ajunga la un acord, inainte de summit-ul programat miercuri, la Bruxelles. Una dintre masurile vehiculate presupune obligarea bancilor sa isi majoreze capitalurile de risc, de la 1% din active, cat sunt in prezent, pana la 9%, anunta Bloomberg.

Printre bancile vizate de aceasta masura se numara UniCredit SpA, cea mai mare banca din Italia, Banco Comercial Portuges SA, numarul 2 din punct de vedere al marimii din Portugalia si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, a doua ca marime din Spania.

Creditorii ar putea determina o crestere a valorii obligatiunilor, permitandu-le sa mai diminueze din costul datoriei suverane.

Italia, Spania si Portugalia, tari care se confrunta cu note de plata consistente pentru a-si consolida bancile, s-au declarat sceptice in privinta acceptarii planului, pentru ca se tem ca vor avea o expunere pe Grecia mai mare decat statele german si francez.

Bancile din Franta au o expunere pe Grecia de peste 51 miliarde dolari, in timp ce bancile din Germania au o expunere pe bancile din statul elen de aproximativ 33,5 miliarde dolari, la sfarsitul lunii iunie, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale.

Expuneri importante au si Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar si Portugalia, de 10 miliarde de dolari.

Liderii politici inca nu au furnizat detalii despre metodologie. Cu toate acestea, analistii se asteapta ca 110 miliarde euro sa fie atribuiti pentru recapitalizarea bancilor, desi anterior fusese anuntata suma de 90 miliarde euro.

In total, bancile europene au o expunere totala pe Grecia de aproximativ 127 miliarde dolari.

Euro s-a depreciat, marti, pe pietele valutare din Asia si s-a depreciat, in fata dolarului, atat pe piata din Tokyo (1 euro=105,79 yeni/euro), cat si pe piata din New York (1 euro=1,3929 dolari/euro).

#capitalizare banci UE, #criza zona euro, #criza financiara zona euro, #plan salvare zona euro , #Criza economica