LaSalle: Economia mondiala isi revine cu viteze diferite

Luni, 29 Martie 2010, ora 09:12
1230 citiri
LaSalle: Economia mondiala isi revine cu viteze diferite

Europa este singurul continent unde, in mare parte dintre state, criza inca isi arata coltii. In timp ce in cele mai multe tari din Asia, Australia si America Latina sunt afisate cresteri robuste, in majoritatea statelor din Europa cresterea economica este inca fragila, se arata in cel mai recent raport Jones Lang LaSalle privind perspectiva economica globala.

Economia zonei euro a crescut cu doar 0,1 la suta in ultimul trimestru de anul trecut. Analistii se asteapta in continuare la o crestere economica slaba, combinata cu asteptari privind constrangeri fiscale agresive in guvernele europene.

"Banca Centrala Europeana poate accepta o moneda slaba, ca o consecinta a nevoii de reducere a deficitelor, fapt care va incetini reluarea cresterii", se arata in raportul LaSalle.

In timp ce un mediu de crestere economica redusa va intarzia o revenire in pietele de leasing, o combinatie intre un euro mai slab, ratele scazute ale dobanzilor de politica monetara si niveluri mici pe piata chiriilor ar putea oferi un punct de atractie pentru investitorii transfrontalieri.

Intre timp insa comertul international este in recuperare rapida, producatorii isi planifica completarea stocurilor, iar sectorul de servicii, un pilon important al unei piete sanatoase si dinamice imobiliare, este din nou in crestere.

SUA si Japonia, cresteri peste asteptari

Dar peisajul ramane inegal, dovada fiind o redresare cu mai multe viteze in diversele regiuni ale lumii. Cele mai multe state din Asia, Australia si America Latina inregistreaza revebiri economice solide. In plus, in Statele Unite si chiar Japonia ratele de crestere sunt acum peste asteptarile multor economisti.

Exista semne ca politica monetara este destinata sa promoveze activitatea economica, se incurajeaza asumarea riscurilor financiare. Trezoreria SUA da semne ca este pregatita sa retraga masurile de politica luate pentru a reduce criza, iar banca centrala a Australiei a ridicat din nou rata dobanzii de referinta.

China isi intareste politica monetara si preia controlul asupra speculatiilor imobiliare, in timp ce guvernul Indiei si-a anuntat recent planurile pentru o politica fiscala mai prudenta.

Aceste actiuni indica faptul ca guvernele si bancile centrale sunt mai increzatori ca dezvoltarea economica este pe o baza mai solida. Analistii LaSalle considera ca acesta este un semn bun pentru pietele de leasing imobiliar si ofera suport in continuare pentru o imbunatatire a increderii investitorilor in domeniul imobiliar.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#criza, #economie, #lasalle, #mondiala , #Criza economica