Laureat al premiului Nobel: Masurile de austeritate, principala problema a Europei

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 11:56
1781 citiri
Laureat al premiului Nobel: Masurile de austeritate, principala problema a Europei

Principala problema cu care se confrunta Europa nu este lipsa competitivitatii, ci masurile de austeritate care duc la scaderea cererii si slabesc cresterea economica, este de parere laureatul premiului Nobel pentru economie in 2001, profesorul Joseph Stiglitz.

Joseph Stiglitz sustine ca actuala criza din Europa a fost cauzata de reducerile cheltuielilor guvernamentale, nu de datoriile si deficitele excesive pe termen lung. Deficitele au fost cauzate de recesiune.

"Inainte de criza Spania si Irlanda au avut excedente bugetare. Ele nu pot fi acuzate de risipa fiscala. Mai multa disciplina fiscala nu va face decat sa inrautateasca recesiunea. Nicio economie nu s-a redresat vreodata dintr-o recesiune prin austeritate", sustine Stiglitz, citat de Agerpres.

In cazul Estoniei sau Letoniei, tari in care reducerile drastice de cheltuieli au stimulat productivitatea si redresarea economica, Stiglitz a apreciat ca este vorba de economii mici, care pot compensa pierderea cheltuielilor publice prin mai multe exporturi.

"Þarile in criza nu sufera de pe urma cheltuielilor excesive. Problema nu este oferta, ci cererea. Este responsabilitatea politicii monetare si fiscale sa mentina economia la ocuparea deplina a locurilor de munca", spune laureatul Nobelului.

Stiglitz arata ca reducerea cheltuielilor de catre guverne are efecte majore. In acelasi timp, o expansiune a cheltuielilor poate creste productia prin crearea de locuri de munca ce vor fi ocupate de persoane somere.

Intrebat daca strategia unor pachete de stimulare tot mai mari nu duce la inflatie, Stiglitz este de parere ca slabiciunea in economia europeana reprezinta un risc mult mai mare decat orice risc de inflatie moderata.

"Este mai bine sa ai locuri de munca in care salariul a scazut in termeni reali cu cateva procente decat niciun loc de munca", subliniaza el.

In ceea ce priveste perspectivele de viitor ale Europei, Stiglitz considera ca Europa se confrunta cu un punct critic. Alternativele sunt "mai multa Europa" sau "nicio Europa". Varianta la jumatatea drumului este instabila, sustine el.

Europa are nevoie de un sistem bancar comun si de un cadru financiar comun, sustine Stiglitz.

In ceea ce priveste economia Statelor Unite ale Americii, este vorba de o societate divizata, in care "cele mai multe beneficii au mers la varf".

Potrivit economistului american, datele arata ca nu a existat nicio imbunatatire in bunastare pentru familia americana tipica timp de 20 de ani. Pe de alta parte, un procent de la varf primeste 40% mai mult intr-o saptamana decat primeste o cincime de jos a populatiei intr-un an intreg.

#Europa masuri austeritate, #probleme economice Europa, #laureat premiu Nobel economie, #laureat premiu Nobel , #Criza economica