Lectia de economie de la cel mai bogat om din lume

Vineri, 09 Martie 2012, ora 08:19
4142 citiri
Lectia de economie de la cel mai bogat om din lume

Carlos Slim Helu, cel mai bogat om al planetei, conform revistei Forbes, considera ca guvernele lumii ar trebui sa nu mai incerce sa reduca deficitele bugetare prin metode care afecteaza sistemele de educatie.

"Sunt foarte ingrijorat de soarta lumii, in general. Cred ca solutiile pe care liderii politici le iau in considerare nu sunt cele corecte. Problema e ca nici nu cauta o alta solutie la problema", considera antreprenorul mexican, care a reusit sa straga o avere de peste 69 miliarde de dolari in ultimele cinci decenii, scrie Forbes.

Dupa ce s-a retras de la conducerea companiilor sale in 2004, Slim si-a indreptat atentia catre economiile lumii si are pareri concrete despre cum s-ar rezolva problemele Europei, SUA si Mexic.

Imperiul lui Slim e dominat de telecomunicatii, dar si de afaceri financiare, minerit, imobiliare, infrastructura, retail si industrii grele. Succesul sau a inceput cu privatizarea de 1,76 miliarde dolari a companiei de stat Telmex, in anii 1990.

Tinand cont de experienta sa, privatizarea companiilor de stat e prima sugestie a lui Slim pentru economiile europene.

"Hai sa vorbim despre Spania. Are multi kilometrii de autostrada si circulatia e gratuita pe acestea. Ar trebui sa ceara bani utilizatorilor si sa vanda autostrazile sectorului privat". Astfel, considera Slim, guvernul va putea utiliza banii din aceste afaceri pentru a scuti reducerile mari din proiectele sociale.

De altfel, problema somajului in Spania trebuie adresata. "Problema e ca oamenii nu au slujbe sau speranta". Sfatul sau e sa se faca investitii in afaceri mici si mijlocii, motorul crearii de slujbe, in industrii active precum turismul, sanatatea, educatia sau distractia.

La SUA, Slim vede o mare nevoie pentru noi reglementari ale sistemului bancar, inclusiv impunerea unei reguli asupra obligativitatii institutiilor financiare sa acorde o atentie speciala derivatelor cu risc ridicat.

Experienta sa in domeniu este extinsa, printre afacerile sale aflandu-se si o companie de brokeraj infiintata in 1965, Inbursa, despre care spune ca a crescut constant in ultimii 47 de ani. "Nu am pierdut bani niciodata, nici macar in cele mai grele momente ale tarii noastre", povesteste el.

De la 1,7 miliarde la 69 miliarde in 21 de ani

Carlos Slim Helu a ajuns pentru prima data pe lista Forbes ai celor mai bogati oameni in 1991, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari. Noua ani mai tarziu, valoarea sa estimata era de 10,8 miliarde de dolari. In anii ce au urmat, datorita expansiunii companiei de telefonie America Movil in America Centrala si de Sus, Slim l-a depasit chiar si pe Bill Gates, atingand o avere de 69 miliarde dolari. El a reusit sa il intreaca si pe Warren Buffet, castigandu-si prima pozitie in top in 2010, 2011 si 2012.

Intrebat cum i s-a schimbat viata peste ani, el sustine ca nu au fost schimbari semnificative. "Casa in care am locuit inainte de casatorie era mai frumoasa decat cea in care locuiesc de 40 de ani", povesteste miliardarul. De altfel, spre deosebire de alti magnati, inca mai conduce. Singura diferenta e ca acum, cand o face, e inconjurat de garzi de corp.

#Carlos Slim Helu solutii probleme economice, #miliardar Carlos Slim, #lectie economie oameni afaceri , #Criza economica