Liderii europeni cauta noi cai pentru a impiedica "Grexit-ul"

Luni, 21 Mai 2012, ora 18:05
1478 citiri
Liderii europeni cauta noi cai pentru a impiedica "Grexit-ul"

Liderii europeni incearca sa gaseasca noi cai de a mentine credibilitatea monedei unice, dar si de salvare a Greciei, in asa fel incat aceasta sa nu paraseasca zona euro. Ca reactie a disensiunilor dintre membri G8, Grecia a fost impinsa, insa, din ce in ce mai aproape de exit.

Liderii G8 (cele mai puternic industrializate state) si-au exprimat sambata dorinta ca Grecia sa ramana in zona euro in contextul in care sondaje efectuate pe teritoriul statului elen releva o lupta acerba intre sustinatorii partidelor care se opun pachetului de salvare si cei care doresc o mana de ajutor intinsa de Uniunea Europeana.

"Grecia va fi tinuta in viata cu ajutorul aparatelor pana in ultima clipa. Cand se va intampla sa fie decuplata, abia de atunci veti vedea drama la nivelul Uniunii Europene. E o chestie mai sofisticata. E acea chestie care a vaporizat miliardele de dolari in SUA pe subprime", declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24.

Parerea economistului e ca daca Grecia intra in incapacitate de plata, sume imense vor fi mutate instant, fiind declansata o intreaga platforma de operatiuni cu derivate.

"Pe acest sistem de derivate, care inseamna de fapt pariuri in marja (precum cel care a produs marea criza globala sau pe baza caruia s-au pulverizat doua miliarde de dolari ai JPMorgan), la sume foarte mari care sunt puse pe Grecia si pe intrarea acesteia in incapacitate de plata. Falimentul, asa cum s-a intamplat si in Argentina, reprezinta un declansator. Cand in Monitorul Oficial al Greciei apare decretata starea de faliment, toate aceste platforme care tranzactioneaza in intreaga lume, cupleaza", spune economistul.

Tara se pregateste in acest moment de alegeri, programate pe 17 iunie, dupa ce partidele politice nu au reusit sa ajunga la un acord privind formarea guvernului in urma alegerilor din 6 mai. Premierul interimar grec, Panagiotis Pikrammenos, va conduce un guvern care are ca tema organizarea noilor alegeri. Sondajele de opinie efectuate in acest weekend arata indecizia grecilor. Doua dintre ele indica victoria Noii Democratii, care sustine programele internationale de salvare, si doua indica succesul partidului de extrema stanga Syriza, scrie Bloomberg.

"Cred ca ar putea sa voteze mai rau din punctul de vedere al Europei. Acel partid de extrema stanga care refuza austeritatea ar putea sa castige chiar mai mult in alegeri. Grecii au prins acum gustul acestei teme, si-au dat seama ca acesta este modul in care pot lupta cu planurile de austeritate pe care Europa le impune si poate fi un rezultat chiar mai bun pentru partidul de stanga", declara pentru Business24 analistul economic Constantin Rudnitchi.

In acelasi timp, Spania si-a revizuit tinta de deficit pentru anul acesta, pe masura ce costul de imprumut al statului a crescut pana la un nivel periculos, care a actionat in trecut masuri de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.

Moneda euro a pierdut 3,5 procente din valoarea sa raportata la dolarul american, doar in ultima luna. Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finante din Germania, a declarat, saptamana trecuta, ca problemele ar mai putea dura inca doi ani.

Iesirea Greciei din zona euro, nedorita de liderii europeni

La doua saptamani de la alegerile din Grecia, care au creat un blocaj politic si au fortat discutiile despre iesirea statului elen din uniunea monetara, liderii europeni au luat in considerare potentialele repercusiuni ale unui exit.

"Trebuie sa transmitem un mesaj clar poporului grec. Ei pot vota pentru ramanerea in zona euro, cu toate angajamentele pe care si l-au luat, sau, prin votarea celuilalt partid, aleg iesirea din zona", a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

Joerg Asmussen, membru al consiliului de conducere al Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat luni ca ar trebui sa se mearga in continuare cu planul initial, de pastrare a Greciei in zona euro.

In ceea ce priveste rezolvarea problemelor economice din fiecare stat, liderii europeni au cazut de acord asupra unicitatii situatiilor individuale, si au consimtit ca "masurile corecte sunt diferite pentru fiecare dintre noi".

Presedintele SUA, Barack Obama s-a alaturat liderilor G8, inclusiv presedintele Frantei, Francois Hollande si premierul britanic David Cameron in adoptare unei noi viziuni, bazate pe crestere economica, accentuand separarea de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care s-a opus cheltuielilor pentru o lunga perioada de timp.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble va discuta pentru prima oara cu omologul sau francez, Pierre Moscovici, despre moneda euro. Cei doi se intalnesc luni la Berlin pe masura ce liderii europeni se pregatesc de summitul de la Bruxelles din 23 mai.

Dupa trei scurte intalniri in ultima saptamana, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande vor incerca sa gaseasca o cale de mijloc intre dorinta Frantei de a impulsiona cresterea economica si cea a Germaniei de a mentine masurile de austeritate.

"Suntem toti foarte incantati ca Franta vrea sa vina cu idei noi prin intermediul noului presedinte ales. Guvernul german e pregatit sa discute despre orice", a mai declarat Schaeuble.

Situatia din Grecia este un semnal pentru europeni, considera economistul Constantin Rudnitchi, repetat insa la un anumit nivel si in Franta. "Daca politicienii care au pledat pentru austeritate si care au facut planuri de austeritate, se asteptau ca populatia sa ii voteze in continuare cred ca acum isi dau seama ca se inseala sau ca au sanse foarte mici. Acesta e un semnal si pentru Angela Merkel, pentru ca e limpede ca votul e popular, e democratic, si se duce catre o zona de anti-austeritate, chiar daca ea e mai dur spusa, ca in Grecia, sau mai inteligent, rational, cum este in Franta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iesire zona euro Grecia, #destramare zona euro, #intruniri lideri europeni Grecia , #Criza economica