Liderii europeni se pregatesc pentru o noua criza?

Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:05
1787 citiri
Liderii europeni se pregatesc pentru o noua criza?
Sursa foto: AP

Liderii europeni au cazut de acord sa furnizeze mai rapid capitalul necesar alimentarii fondului de salvare. Tratatul fiscal semnat vineri si de Romania introduce noi constrangeri bugetare si alimenteaza temerile analistilor ca ministrii de Finante se pregatesc de o noua criza.

Scopul fondului este sa asigure o protectie financiara tarilor care formeaza blocul comunitar, impotriva crizei datoriilor.

Guvernele statelor din zona euro ar putea plati primele doua transe anuale, fiecare de cate 500 miliarde de euro, ambele pana la sfarsitul acestui an. In acest fel, se finalizeaza capitalizarea necesara pentru 2015, cu un an mai devreme, scrie Bloomberg.

Acest lucru nu inseamna o accelerare a platilor, a tinut sa precizeze presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Oficialul UE recunoaste ca in 2012 s-ar putea face doua plati, dar sustine ca platile nu se vor trimite mai repede si ca in perioada 2013 - 2015 vor fi facute platile anual.

Franta considera ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul de salvare a zonei euro ar trebui transformata in banca pentru a-i creste capacitatea financiara, iar detinatorii de obligatiuni elene trebuie sa accepte pierderi mai mari de 21%.

Mai multi analisti impartasesc opinia exprimata de guvernul de la Paris si considera ca fondul ar avea mai multa forta financiara, daca ar fi tratat ca o banca. Resursele fondului depasesc 440 miliarde de euro. Analistii straini mai adauga ca fondul va deveni eligibil sa se imprumute prin operatiuni obisnuite de la Banca Centrala Europeana (BCE).

Pe de alta parte, atat Germania cat si BCE s-au opus puternic implicarii bancii centrale. Daca anul trecut cancelarul german Angela Merkel spunea ca programul capitalizarii fondului trebuie prelungit pe cinci ani, luna trecuta, s-a razgandit.

In opinia sa, fondul ar trebui capitalizat cat mai repede posibil. Cancelarul german a impus liderilor europeni sa amane discutiile referitoare la cresterea plafonului global pentru imprumuturile acordate de fondul de salvare.

Europa se confrunta cu un termen limita, 13 martie, pana cand trebuie sa descopere o metoda de majorare a veniturilor FMI.

Ministrii de Finante din G20 au precizat, luna trecuta, ca nu vor alimenta cu mai multi bani FMI. In aceste conditii, Tratatul Fiscal pare una dintre singurele solutii acceptate, aprobate si semnate de liderii europeni.

Tratatul, semnat vineri, presupune sanctiuni pentru tarile care nu respecta tinta de deficit structural de 0,5% si a caror datorie publica va depasi 60% din valoarea Produsului Intern Brut.

O analiza a Institutului de Analiza subliniaza faptul ca o consecinta a tratatului este "o Europa a austeritatii si inegalitatii", care "contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera".

#tratat fiscal Romania, #semnare tratat mecanism stabilitate, #Tratat Fiscal zona euro , #Criza economica