Marile economii nordice, pregatite pentru orice. Ce le-ar impinge afara din UE?

Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:56
1647 citiri
Marile economii nordice, pregatite pentru orice. Ce le-ar impinge afara din UE?

In contextul instabilitatii financiare din intreaga Europa si a presiunilor puse de tarile cu probleme din sud asupra tarilor prospere din nordul continentului in vederea acordarii de ajutoare financiare, unii oficiali europeni incep sa faca afirmatii care pun pe jar investitorii.

Ministrul de Finante al Finlandei, Jutta Urpilainen, a facut o declaratie care a alarmat oficialii europeni, dar si investitorii care si asa nu mai cred in promisiunile de rezolvare a crizei economice. Ea a declarat ca Finlanda, una dintre cele mai sigure economii europene, desi este dedicata salvarii monedei unice si a rezolvarii crizei, nu va ezita sa ia masurile necesare pentru a se apara de contagiune, luand in considerare inclusiv scenariul in care tara nordica abandoneaza zona euro si Uniunea Europeana, citeaza L'Expansion.

De asemenea, ea s-a aratat impotriva crearii unor eurobonduri comune, in care siguranta si costul de imprumut al Finlandei ar fi afectate de problemele tarilor din sud, care sunt inglodate in datorii.

Desi un purtator de cuvant al ministerului a negat ulterior spusele lui Urpilainen, sustinand ca i-au fost rastalmacite cuvintele si ca Finlanda nu intentioneaza sa abandoneze zona euro, nimeni nu poate sa uite ceea ce s-a spus deja. Declaratia ministrului finlandez este prima astfel de afirmatie facuta de un oficial al unei tari cu rating de triplu-A din zona euro prin care se admite ca sunt pregatiti pentru orice fel de masuri pentru a se proteja, inclusiv abandonarea vasului care se scufunda.

Blanculescu: Atitudinea Finlandei, de inteles

Conform analistului economic roman, Ionel Blanculescu, Finlanda ar putea parasi zona euro si Uniunea din cauza cererii de finantare a statelor cu probleme. "Finlanda considera ca in cadrul unei uniuni de acest tip, statele care au probleme deosebite financiare din cauza indisciplinei, coruptiei si asa mai departe, nu trebuie sa fie ajutate in mod colectiv de catre Uniune", spune economistul.

Personal, Blanculescu este de acord cu viziunea nordicilor asupra formulei actuale a Uniunii Europene care necesita o restructurare. "Nu e o casa de ajutor reciproc, ci o uniune monetara, economica si administrativa."

Conform acestuia, daca restructurarea nu va avea loc in anii urmatori, statele din nord ar putea da tonul parasirii zonei euro. Ulterior, am putea asista la crearea unei noi Uniuni Europene, mai restranse, din care ar face parte statele puternice. Finlanda si Olanda sunt doar cateva state puternice care ar putea alege acest drum.

Astfel de declaratii dau semnale clare investitorilor, indicand lipsa unei stabilitati si a predictibilitatii, cautate atat de intens de oamenii de afaceri. In timp ce predictibilitate trebuie sa acopere mai multe domenii, precum financiar, bugetar si reglementar, stabilitatea trebuie sa fie, in principal, politica.

Facand o paranteza, economistul Ionel Blanculescu da exemplul Romaniei, unde situatia din ultimele saptamani a speriat investitorii care se vor reorienta catre alte zone. In acelasi mod, investitorii care doreau sa opereze in Europa acum se vor orienta catre alte zone.

Economistii europeni: Lasati bancile sa falimenteze

In acelasi ton critic la adresa evolutiei situatiei economice din ultimele saptamani si a deciziilor luate la summitul European, si-au exprimat parerea si un grup de economisti importanti din zona.

Intr-o scrisoare deschisa, 172 de economisti din tari vorbitoare de Germana, inclusiv presedintele Ifo, Hans-Werner Sinn, a avertizat cetatenii si politicienii europeni asupra deciziilor luate la summitul european de la finalul lunii iunie, in ciuda faptului ca nu s-a stabilit nimic concret. Astfel, economistii isi arata ingrijorarea asupra uniunii bancare europene care ar pune la comun datoriile unitatilor bancare. Valoarea totala a acestei datorii este de aproape trei ori mai mare decat cea a datoriei suverane, in conditiile in care ajutorarea a doar cinci tari a costat mai multe trilioane de euro.

Conform economistilor, platitorii de taxe, pensionarii si cei care au economii in banci nu ar trebui sa fie pusi sa plateasca pentru bancile cu probleme. Astfel, si bancile ar trebui sa se supuna legilor economiei si sa fie lasate sa falimenteze, eliberand astfel piata de jucatorii nesustenabili.

Ei continua sa afirme ca, in ciuda faptului ca politicienii spera sa poata limita expunerea si abuzul prin crearea unei institutii comune care sa reglementeze sistemul bancar, acestia nu vor reusi atat timp cat tarile indatorate reprezinta o majoritate structurala in zona euro. Odata ce tarile cad de acord asupra colectivizarii datoriilor bancilor, ele vor fi presate in nenumarate randuri sa mareasca sumele pentru care sunt responsabile. "Disputele si dezacordurile dintre tarile vecine sunt inevitabile. Nici moneda euro si nici Europa nu vor fi salvate in acest mod".

Propunerea crearii acestei institutii de supraveghere a sistemului bancar european care ar putea, eventual, sa beneficieze si de un garant pentru depozite si un fond de siguranta pentru a preveni colapsul sau retragerea bancilor din anumite tari, este doar un pas nesigur luat in directia asteptata de intreaga planeta.

#destramare uniunea europeana, #Finlanda iesire zona euro, #Finlanda iesire Uniunea Europeana , #Criza economica