Masurile de austeritate fac victime colaterale. Romania, urmatoarea Grecie?

Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
2127 citiri
Masurile de austeritate fac victime colaterale. Romania, urmatoarea Grecie?

Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?

Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.

Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.

Masurile de austeritate nu sunt suficiente

Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.

In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu au fost de ajuns.

Chiar daca numarul bugetarilor a scazut dramatic, pana la 800.000, iar alte 150.000 de persoane din sectorul de stat vor fi date afara, pana in 2013, Grecia este presata in continuare sa aprobe alte masuri de austeritate.

In prezent, se afla in negocieri, cu creditorii externi, pentru a putea primi un al doilea pachet de finantare, in valoare de 130 de miliarde de euro. In Grecia, dupa demisia lui Papandreou, doua programe de salvare nu au inca puse in aplicare. Papandreou si-a depus mandatul la inceputul lunii noiembrie, anul trecut. In locul lui a venit Lucas Papademos, un premier tehnocrat.

Situatia Romaniei nu este foarte diferita de cea a Greciei. Statul roman a luat un imprumut de la FMI, iar acum este evaluat de Fond, pentru acordarea unui al doilea ajutor, de tip preventiv.

FMI contrazice guvernul. Nu se pot creste salariile

In Romania, cabinetul Boc a aprobat reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor cu 25%. Mii de angajati din sectorul de stat au fost dati afara, iar numarul acestora va creste, anul acesta.

Emil Boc spunea, la sfarsitul lunii decembrie ca, din 2009 si pana in prezent au plecat din sistemul bugetar 192.000 de persoane, iar "de principiu" ramane si in 2012 regula "'un angajat la sapte destituiri".

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 14 noiembrie ca pana la sfarsitul lui 2012 statul trebuie sa aiba cu 100.000 de bugetari mai putin.

"La inceputul anului 2009 erau 1.450.000 de salariati, acum sunt 1.250.000, trebuie sa ajungem la 1.150.00 pana la sfarsitul anului 2012, adica sa debirocratizam fizic statul si ca efect al lipsei de purtatori de hartii prin ministere, agentii, va trebui sa simplificam legislatia", a spus seful statului.

In timp ce reprezentantii fostului Cabinet condus de Emil Boc luau in considerare o eventuala crestere a veniturilor bugetare, seful FMI sustine ca acest lucru nu este posibil, cel putin nu anul acesta.

Jeffrey Franks recunoaste, insa, ca exista perspective de crestere economica pentru Romania in 2012. Acelasi lucru nu se poate spune si despre Grecia, care se afla la un pas de faliment si de excluderea din zona euro.

Impozitarea averilor a fost o alta masura introdusa de executivul de la Atena. Taxarea bogatilor a fost aprobata si de Germania, in 2007, de Italia si se afla pe agenda de lucru a guvernului de la Paris.

Francezii vor sa preia modelul introdus de Germania si sa taxeze suplimetar veniturile foarte mari. In Romania, UNPR a propus anul trecut instituirea unui impozit pe averea afisata ca solutie pentru identificarea de noi resurse financiare.

#masuri austeritate, #romania criza, #Romania masuri austeritate, #disponibilizari bugetari Romania, #crestere economica romania , #Criza economica