Noile violente din Atena pun presiune pe liderii europeni

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 19:45
1127 citiri
Noile violente din Atena pun presiune pe liderii europeni
Violente in Atena/Sursa:Reuters

Protestele din Atena si greva nationala din ultimele doua zile pun presiune pe gasirea cat mai urgent a unuit pachet de salvare pentru statul elen.

Peste 50.000 de persoane au marsaluit in piata Syntagma, unde, in urma ciocnirilor dintre protestatari si fortele de ordine, cel putin 10 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Protestatarii incerca sa atraga atentia autoritatilor europene, care vor un nou val de masuri de austeritate pentru Grecia.

Peste 50.000 de manifestanti au marsaluit in Atena marcand cea de-a doua zi de greva generala. Protestatari au atacat persoane pasnice, au aruncat cu pietre si au provocat incendii inaintea votului din parlament asupra pachetului care contine noi masuri de austeritate pentru Grecia.

Manifestantii pasnici au devenit victimele unui grup de protestari violenti care purtau casti de protectie si care aruncau cu bucati de marmura in multime. Haosul s-a dezlantuit cand suporterii Partidului Comunist au contraatacat, iar fortele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru a separa cele doua parti. Cel putin zece persoane au necesitat ajutorul medicilor, in special pentru taieturi, iar doua persoane au avut leziuni grave la cap.

Creditori internationali au avertizat Grecia ca cel de-al doilea pachet de masuri de austeritate, convenit in luna iulie, s-ar putea sa nu fie suficient pentru a salva tara de la faliment, insa cred totusi ca Atena ar trebui sa primeasca urmatoarele transe din imprumuturi, potrivit unor surse ale AFP.

Desi statul elen si-a ratat obiectivele de reducere a deficitului si reformele sunt insuficiente, ei cred ca Atena ar trebui sa primeasca cele 8 miliarde de euro din imprumuturile de salvare cat mai repede posibil.

Grecia a primit un imprumut de 110 miliarde de euro in luna mai a anului trecut. In iulie 2011, liderii din zona euro au agreat un al doilea plan de salvare de 109 miliarde de euro.

Cu toate acestea, reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene au declarat ca datoria Greciei ramane "extrem de ingrijoratoare."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Grecia summit UE, #plan austeritate grecia, #masuri austeritate grecia , #Criza economica