Noua ordine europeana: Bani mai scumpi si mai putini. Cum va fi in Romania- Vezi ce spun expertii

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:00
4640 citiri
Noua ordine europeana: Bani mai scumpi si mai putini. Cum va fi in Romania- Vezi ce spun expertii

"Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.

Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate", a declarat pentru Business 24 consilierul guverantorului BNR, Adrian Vasilescu.

Dupa doi ani complicati, in care economia Romaniei a fost tinuta in "viata" cu mari sacrificii, vor urma ani la fel de grei, ssub atenta observare a Uniunii Europene. Constitutia va trebui modificata pana la sfarsitul anului viitor, act in care va trebui introdusa legea legea fundamentala a prevederilor "acordului de uniune fiscala" convenit la Bruxelles saptamana trecuta, care limiteaza deficitul structural la 0,5% din PIB.

In urma discutiilor de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a angajat Romania intr-un tratat care prevede c onstrangeri bugetare si norme fiscale mult mai dure.

Insa, aceasta rigoare bugetara ne-ar fi fost impusa oricum, nu prin institutii europene ci prin piata insasi, fiindca actuala criza ne arata limpede ca banii sunt mult mai scumpi si mai putini, spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

In opinia acestuia, tarile cu deficite mari, care au probleme de dezechilibre bugetare, nu vor avea nicio speranta sa se imprumute in asa fel incat sa faca deficit cat ar vrea.

"O tara cu deficit nominal mai mare de 3% ori n-ar primi deloc imprumuturi pe piata, ori ar primi foarte scump. Te poti imprumuta de 3% faci deficit de 3%. In cazul in care nu te poti imprumuta de 3%, faci deficit de numai 1%, chiar daca UE iti da voie sa mergi pana la 3%", a declarat Adrian Vasilescu pentru Business 24.

In ceea ce priveste constrangerile bugetare, consilierul guvernatorului BNR spune ca acestea nu au decat doua cifre: deficitul realizat si cel structural.

Deficitul nominal trebuie sa fie de 3% din PIB, iar deficitul structural trebuie sa fie de 0,5%.

"Romania poate sa ajunga la astfel de deficite cu sacrificii mai mici decat cele pe care ar fi trebuit sa le faca daca nu se afla in acest acord. Pietele nu se mai joaca. Romania n-ar fi ajuns la deficitul de 3% pentru ca nu o imprumuta nimeni.

Pentru a te incadra intre aceste sume este o rigoare.

Deficitul structural se calculeaza eliminand din deficit toate incarcaturile murdare. De pilda, deficitul structural iti ia in discutie investitiile pe care le faci, dar nu cele pe un stadion modern cu nocturna intr-un sat de 900 de locuitori. Iti ia investitiile cu infrastructura de exemplu", a mai precizat Adrian Vasilescu.

In opinia fostului ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, noile rigori bugetare nu includ nimic nou fata de ceea ce ne astepta. Potrivit acestuia, singura noutate o reprezinta sanctiunile severe, mergand pana la lipsa dreptului de vot pentru tarile care incalca aceste reguli.

"Fata de ceea ce avem acum, in viitor nu se pune problema sa mai pierdem, insa revenirea salariilor si pensiilor la nivelul lui 2008 se va face cu mai multa dificultate. E posibil sa nu se mai piarda in nivelul nominal al veniturilor, dar revenirea va fi mult mai dificila", a declarat Varujan Vosganian pentru Business 24.

Fostul ministru spune ca noile constrangeri bugetare depind foarte mult de cresterea economica si de nivelul veniturilor bugetare.

"Daca Romania ar putea sa reia un ritm de crestere de 4-5% si am reusi sa fiscalizam agricultura si sa introducem un sistem de informatizare al ANAF, am putea sa imbunatatim situatia sectorului bugetar chiar si in aceste conditii", a mai spus Vosganian.

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea spune ca economia Romaniei nu poate sustine un deficit mic prin marirea veniturilor decat prin scaderea cheltuielilor. In opinia acestuia, ar trebui sa ne asteptam la un numar de disponibilizari mai mare, marirea taxelor si a impozitelor si, pirn urmare, scaderea puterii de cumparare.

"E o sansa de a ne moderniza, dar cu costuri sociale mari care pot fi transformate in avantaje numai cu un alt tip de guvernare. Daca deficitul se micsoreaza de la an la an, fiindca anul viitor e planificat la zero, atunci in mod inevitabil ne vom indrepta spre saracie", a declarat Mircea Cosea pentru Business 24.

Potrivit acestuia, noul acord european va fi extrem de periculos pentru Romania in conditiile unei economii neperformante, cand exporturile nu pot face fata, lucru care vor duce la incetinirea ritmului de crestere si reintoarcerea in recesiune.

"Lucrul cel mai grav este ca putem intra intr-un cerc vicios al saraciei, sa avem o saracie aproape planificata de la an la an.

Noi am mai avut o asemenea situatie pe vremea lui Ceausescu, care a facut acelasi lucru cu nebunia lui de a reintoarce imprumuturile intr-un termen foarte scurt, ceea ce a dus la scaderea catastrofala a consumului si la caderea industrial", a mai adaugat Mircea Cosea.

In ceea ce priveste avantajele, economistul spune ca prin acest tratat se va petrece o adevarata reforma in plan economic.

Acesta crede ca inglobarea intr-un sistem controlat, sub tutela UE va inlatura multe deficiente, va reduce coruptia, clientelismul, va duce la un buget modern pe metodologii si proiecte, iar avantajul cel mai mare este ca Romania a ramas in joc.

A fost un moment foarte dificil, puteam sa ramanem in afara jocului. Daca nu intram in acest acord, Europa se mai rupea intr-o bucata, am fi ramas de capul nostru, ceea ce ar fi fost catastrofal", spune Cosea.

Potrivit acestuia, 2012 este un an care se prevede a fi greu, dar nu va fi un an care sa creeze bazele unei cresteri importante in 2013.

"Pe o perioada de 4-5 ani nu vom putea iesi din situatia grea in care ne aflam. In acesti ani am putea asista la o echilibrare a economiei sub aceasta noua ordine economica, dar numai cu o singura conditie - sa avem alta structura a managementului guvernamental", a mai precizat economistul.

De aceeasi parere este si consilierul guvernatorului BNR, care a mai adaugat ca urmatorii 3 ani vor fi la fel de grei pentru ca sunt anii in care lumea isi pregateste noua normalitate.

"Ce-a fost nu va mai fi si ce va fi va fi mai greu. O lume cu bani mai scumpi si mai putini, cu rigori mai multe si cu mai putina incredere.

Lumea de dinainte de 2008 era o lume de maxima incredere: lucrurile mergeau bine, banii alergau pe planeta, oamenii aveau incredere ca vor avea slujbe, ca vor avea salarii mai mari. Acum, ne incadram intr-o noua normalitate de munca si de lupta pentru a face fata acestei noi normalitati. Nu mai merge cum a mers cu jucarii, se va merge pe competitivitate", spune Adrian Vasilescu.

Fostul ministru Varujan Vosganian este de parere ca in a doua jumatate a lui 2012 constrangerile vor fi destul de dure.

"Un deficit bugetar de 1,9% in conditiile in care dobanzile la datoria publica sunt de peste 11 miliarde de lei, e destul de greu de atins. Cu o evolutie a PIB-ului situata intre 0-2%, constrangerile bugetare vor fi destul de dure. Cu alte cuvinte, o vom duce rau daca nu vom reusi sa marim veniturile bugetare si daca costul datoriei publice va creste", spune Varujan Vosganian.

In asteptarea unei decizii privind consolidarea financiara a FMI...

Economistul Mircea Cosea crede ca Romania, ca si alte tari, va trebui sa respecte cutuma europeana, respective sa contribuie cu bani la FMI.

"Chiar daca nu va insemna o depunere iminenta de bani, probabil ca se vor putea retrage bani din Fondul nostru de precautie pe care l-am semnat prin acordul de acum cateva luni. Regula de la Bruxelles spune ca fiecare tara trebuie sa contribuie", a mai spus Cosea.

Pe de alta parte, Varujan Vosganian spune ce in situatia in care Romania va fi nevoita sa dea bani, contributia nu va fi varsata de la buget, interlocutourl nostrum fiind BNR.

"Aceasta participare ar putea sa nu greveze asupra datoriei publice, insa cred ca va trebui sa vedem daca tarile care au deja un angajament cu FMI si care vor lua bani de la FMI trebuie sau nu sa verse bani la Fond".

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, in urmatoarele zece zile se va decize daca Romania va trebui sa contribuie la consolidarea financiara a FMI.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#romania deficit structural 2012, #acord european romania, #avantaje acord european romani, #romania summit ue, #deficit bugetar romania, #constrageri bugetare acord european, #consolidare FMI bani romania , #Criza economica