"Nu poti impune creatorilor sa plateasca CAS pe toate drepturile de autor "

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 15:06
1424 citiri
"Nu poti impune creatorilor sa plateasca CAS pe toate drepturile de autor "

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spune intr-un interviu pentru NewsIn ca, in opinia sa, nu li se poate impune creatorilor sa plateasca CAS pe toate drepturile de autor si ca, pe de alta parte, lucreaza la un proiect de act normativ prin care Cultura sa beneficieze, din 2011, de 1% din PIB.

Care este punctul dumneavoastra de vedere in problema posibilei plati a CAS si pentru contractele pe drepturi de autor, care a starnit reactii de nemultumire virulente in randul lumii artistice?

Eu cred ca am trait cu totii un moment de nervozitate excesiva. Cred, insa, ca se va ajunge la o solutie rationala, pentru ca nu poti impune creatorilor sa plateasca pe toate drepturile de autor. Principiul contributivitatii este corect, dar tot corect este ca sa lasam la latitudinea creatorilor alegerea sursei de venit din care sa plateasca.

Problema drepturilor de autor asupra lucrarilor unui artist care a incetat din viata a generat, in ultima perioada, numeroase scandaluri, printre care cele legate de operele lui George Calinescu si Mihail Sebastian. Cum vedeti problema protejarii drepturilor de autor in astfel de cazuri? Este nevoie de modificari legislative, cel putin la nivelul duratei de protejare dupa moartea autorului?


Eu sunt din principiu pentru stabilitatea legislatiei. E bine sa masori de zece ori si sa tai o singura data. O lege trebuie gandita astfel incat sa asigure reglementarea unui domeniu pe o perioada cat mai lunga de timp.

In privinta legislatiei privind drepturile de autor sunt partizanul unei armonizari europene pentru ca peste foarte scurt timp drepturile de proprietate vor trebui urmarite cam in toata Uniunea Europeana.

Banii ICR pe 2010 sunt mai putini decat in proiectul de buget initial, diferenta in minus trecand la ministerul pe care il conduceti. Vi se pare justa "taierea" sumei cu pricina, respectiv 16 milioane de lei, din bugetul ICR?

Niciun ban de la ICR nu a trecut la Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Eu am subliniat acest lucru in declaratiile mele anterioare: bugetul ministerului din 2010 este exact cat anul trecut, adica 689 milioane de lei noi.

Domnule ministru, majoritatea subiectelor de actualitate par subordonate conceptului de criza. Cum vedeti, pe scurt, viitorul culturii din Romania pana la iesirea din recesiune?

Criza privind finantarea actului cultural nu a inceput de ieri si nici nu a debutat odata cu criza economica si financiara mondiala.

Nu am pretentia ca in acest an sa se remedieze 20 de ani de greseli de abordare mai mult sau mai putin dramatice. Dar, daca de anul viitor, s-ar aloca pentru cultura 1% din PIB - o propunere pe care o voi inainta si sub forma de act normativ - ar fi un pas important.

La audierea in comisiile de specialitate reunite ale parlamentului, ati afirmat ca una dintre prioritatile mandatului dumneavoastra este reorganizarea directiilor culturale judetene in directii de patrimoniu. Ce ar insemna, concret, acest lucru si de unde ar veni beneficiul?

Pana acum directiile judetene de cultura au functionat mai mult ca niste birouri de organizare a evenimentelor si serbarilor "afiliate" consiliilor judetene. Acele evenimente sunt foarte importante pe plan local, dar menirea directiilor trebuie sa fie alta, cu sarcini concrete in domeniul protejarii patrimoniului.

Intocmirea listei imobilelor de patrimoniu si a avizelor necesare pentru renovare, restaurare sau alte interventii asupra cladirilor-monument istoric va fi o atributie comuna a directiilor si al MCPN.

#kelemen, #hunor, #cas, #drepturi, #autor , #Criza economica