Paradoxul romanesc: Avem criza economica, dar am evitat criza financiara (Adrian Vasilescu)

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 17:38
1551 citiri
Paradoxul romanesc: Avem criza economica, dar am evitat criza financiara (Adrian Vasilescu)

Economia romaneasca sufera de un paradox: a fost lovita de criza economica, insa nu de criza financiara, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a subliniat faptul ca, desi este criza, bancile din Romania au ramas in picioare.

In opinia lui Adrian Vasilescu, un obiectiv important pe care BNR sa aiba grija sa nu se ajunga in situatia altor state, care au scos bani din buzunarul contribuabililor pentru a salva bancile.

Consilierul Guvernatorului BNR este de parere ca iesirea din actuala criza se va produce in timp.

"Criza a inceput in 9 august 2007, cand zguduirile de pe piata imobiliara americana s-au rasfrans la Bursa. Cand bancile si-au dat seama ca vor face bani din nimic, nu s-au mai oprit. S-au facut atat de multi bani din nimic, incat s-a pierdut <>", a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unei emisiuni televizate.

In ceea ce priveste anul 2012, Vasilescu considera ca va fi un an greu, intrucat este an electoral.

"Toti anii electorali sunt grei pentru ca exista niste tendinte istorice. Sa dea Dumnezeu sa nu se repede istoria", mai spune acesta.

Consilierul Guvernatorului atrage atentia asupra faptului ca in economiile moderne, cresterea economica se face prin piata, unde sectorul privat "intra" in actiune.

"Acum trebuie sa incepem sa punem cap la cap bugetul si sectorul privat. Numai de acolo poate veni cresterea economica. Guvernul va fi nevoit sa intelega ca trebuie sa existe un parteneriat public privat, in sensul de a contribui impreuna la cresterea economica", a mai adaugat acesta.

In plus, Vasilescu spune ca o crestere economica nu poate veni din agricultura fiindca aceasta are o pondere de doar 8-9% in PIB, cu toate ca in trimestru III din 2011, agricultura a inregistrat o crestere de 22%.

In opinia acestuia, doar industria prelucratoare si exporturile care au mers extraordinar de bine pot sustine cresterea economica.

#criza economica romania, #crestere economia romania 2012, #buget 2012, #adrian vasilescu criza economica, #adrian vasilescu lectiile crizei , #Criza economica