Paradoxul zonei euro: Economiile cresc impreuna cu nemultumirile

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 17:28
2140 citiri
Paradoxul zonei euro: Economiile cresc impreuna cu nemultumirile

Criza a fost depasita in zona euro, daca privim ultimele date economice, care arata ca ritmul de crestere accelereaza, iar costurile de imprumut ale celor mai indatorate tari continua sa scada. Totusi, rezultatele pozitive ale economiilor europene vin in contrast cu rezultatele sondajelor electorale recente, care indica un haos politic.

Alegatorii sunt exasperati de guvernele lor si de Europa; extremistii si euroscepticii sunt in crestere si ar putea castiga, in unele tari, alegerile europarlamentare, scrie The Economist.

Rezultatele bune sunt valabile inclusiv pentru Romania, unde vedem cum economia a inregistrat o crestere de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum, sustine ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern. De asemenea, pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% pentru tara noastra.

Situatia de pe scena politica, insa, arata la fel de rau ca si in restul Europei, unde discursurile se radicalizeaza de la o zi la alta, iar interesul alegatorilor pentru europarlamentare este in continua scadere, prezenta scazuta la urne riscand sa lase si mai mult loc extremistilor, asa cum s-a intamplat si la ultimele alegeri pentru Parlamentul European.

Iata ca Europa este pe cale sa testeze afirmatia lui Tocqueville, care spunea ca momentul propice pentru o revolutie nu este cand situatia se inrautateste, ci cand aceasta se imbunatateste, noteaza The Economist.

"Relele, care sunt cu rabdare indurate atunci cand par inevitabile, devin intolerabile atunci cand este sugerata ideea de a scapa de ele", scria Tocqueville.

Dupa o cadere a standardelor de viata si un somaj in masa, cu sentimentul general ca cetatenii au platit pentru salvarea bancilor, acum vin semne care arata ca schimbarea este la indemana.

Saptamana aceasta, ministrii de finante din zona euro au felicitat Portugalia pentru o iesire "curata" din bailout. La fel ca Spania si Irlanda, insa, daca Portugalia va avea mai tarziu probleme, nu va putea sa ia credite rapid si nici sa se bazeze pe Banca Centrala Europeana.

Dar iata ca politica a invins prudenta. Tarile debitoare pot pretinde ca au scapa mult urata "troica" (BCE, Comisia Europeana si FMI), iar creditorii pot solicita o justificare a politicilor de austeritate si de reforme structurale.

De asemenea, Grecia si Ciprul raman la cote de atentie. Ministrii din zona euro au admis ca, dupa ani de austeritate si o criza profunda, Grecia a obtinut, in sfarsit, un excedent bugetar primar. Conform unei promisiuni din 2012, dar amanata pana dupa alegerile europene, zona euro se va gandi acum daca Grecia mai are nevoie de ajutor pentru a-si reduce din datoria uriasa.

Luna trecuta, Grecia a revenit la piata de obligatiuni, pentru prima oara in ultimii patru ani.

Ciprul, singura tara aflata inca in recesiune, poate miza pe o crestere pentru 2015.

Randamentele obligatiunilor pe zece ani ale Italiei si Spaniei au coborat sub 3%, reflectand partial si reducerea inflatiei, iar investitorii devin brusc interesati de datoriilor europene periferice.

Cu toate acestea, pietele sunt in pericol sa revina la nebunia din primul deceniu al monedei euro, scrie The Economist, atunci cand investitorii au platit aproape acelasi pret pentru "indatorarea" Greciei, cat pentru a Germaniei.

Perspectiva destramarii zonei euro poate fi indepartata, dar problemele economice sunt departe de a fi rezolvate.

Nivelul indatorarilor a crescut mult, cresterea economica este inceata, iar somajul este ingrijorator. Mai mult de un sfert din forta de munca din Spania si Grecia este in somaj. Imprumuturile bancare, de care firmele din zona euro sunt inca dependente, se reduc.

Companile din vecinatatea zonei euro platesc dobanzi mai mari. Cu o inflatie ce sta sub 1%, tarile cu probleme se vor lupta din greu pentru a reduce decalajul de competitivitate fata de Germania. Perspectiva unei deflatii daunatoare este chiar mult mai apropiata.

Europa se confrunta cu trei riscuri interconectate: stagnare prelungita, reforme paralizate si reactia politica. In special in sudul Europei, cresterea economica va fi, in cel mai bun caz, lenta, iar somajul va ramane ridicat pentru multi ani. Desi au aparut noi prim-ministri mai energici, Franta si Italia trebuie inca sa conviga ca vor sa faca reforme liberale.

Zona euro este timida, cand vine vorba de schimbari. BCE a renuntat la masuri neconventionale, cum ar fi cea prin care a luptat impotriva deflatiei, iar alte institutii europene sunt in perioada pre-electorala. A ramas putina energie pentru a fi luate masuri care sa intareasca zona euro sau sa stimuleze cresterea economica. Negocierile pentru un acord ambitios privind comertul transatlantic isi pierd din intensitate.

Un motiv pentru care politicienii europeni sunt ingrijorati cu privire la continuarea reformei este frica de populism. Partidele eurosceptice ocupa pozitia a doua in sondajele din Franta, Olanda, Grecia, Italia, Marea Britanie si Danemarca.

Discutiile despre parasirea zonei euro reapar. Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a spus ca Italia si alte tari ar putea sa renunte la euro. Iar in Finlanda, o tara creditoare, un articol publicat de un grup de economisti sugereaza ca ar fi bine ca tara sa paraseasca zona euro, pentru a nu fi trasa intr-un sistem federal cu datorii comune.

Daca o data parea ca pietele erau gata sa scoata din zona euro cele mai slabe tari, acum se pare ca alegatorii sunt gata sa faca asta. Sprijinul pentru proiectul european, intotdeauna fragil, va continua sa se reduca, in lipsa unei cresteri economice importante.

Pentru moment, liderii europeni inca trec printr-o perioada de testare. Dar, dupa cum spunea Tocqueville, "un suveran care incearca sa calmeze supusii dupa o lunga perioada de opresiune este pierdut, daca nu este un om de mare geniu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa criza economica, #zona euro tensiuni, #crestere economica zona euro , #Criza economica