Piata de capital, neimpresionata de pachetul de salvare a bancilor spaniole

Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:49
1343 citiri
Piata de capital, neimpresionata de pachetul de salvare a bancilor spaniole

Dupa o revenire spectaculoasa a burselor si o apreciere generoasa a monedei euro ca reactie la stirea privind pachetul de 100 miliarde de euro destinat salvarii bancilor spaniole, castigurile au inceput sa se tempereze.

Planurile de salvare a tarilor care se confrunta cu o accentuata criza a datoriilor suverane au oferit liniste si incredere investitorilor pentru perioade scurte de timp. Situatia insa s-a schimbat in scurt timp din cauza cercului vicios de cresteri economice incete sau inexistente si a cresterii datoriillor. Astfel, cea mai recenta masura de salvare a sistemului bancar spaniol a oferit cea mai scurta perioada de relaxare, scrie Reuters.

Primul pachet de salvare a Greciei din 2010 a cauzat o revenire a indicelui Standard & Poor's 500 cu 1,3% in a doua zi, dar ajutoarele ulterioare au avut reactii mai timide.

Reactia de dupa salvarea sistemului bancar spaniol a fost cea mai temperata dintre toate, mai ales daca luam in considerare marimea ajutorului. Actiunile americane au inregistrat pierderi dupa prima ora de tranzactionare si au continuat sa scada.

"Chiar si cei mai critici analisti au fost surprinsi de cat de repede au refuzat investitorii sa isi arate indiferenta fata de acest plan de salvare", a spus un analist de curs valutar al Westpac Securities. Richard Franulovich.

Indicele SPX a pierdut 1,3%, iar euro s-a depreciat cu 0,2%, in timp ce indicii europeni STOXX 50 si IBEX 35 au avut de asemenea de suferit.

Pachetele de salvare anterioare, pentru Grecia si Irlanda in 2010, Portugalia in 2011 si Grecia din nou in 2012 - au aratat ca aprecierea monedei euro continua aproximativ o luna, in timp ce reactia pietelor de capital e mai imprevizibila pentru ca se bazeaza pe mai multi factori.

Si in cazul restructurarii datoriilor, reactiile au fost similare.

Investitorii nerabdatori sa vada o rezolvare a situatiei din Europa cu o implicare mai mare a Bancii Centrale si crearea unor eurobonduri comune, se arata iritati de salvarile acestea realizate pe "bucatele".

"Am primit ceea ce eu numesc "firmituri". Avem nevoie de o solutie pentru intreaga Europa. Pana nu vedem o miscare masiva din partea BCE, inseamna ca nu este rezolvata situatia. Problema nu e lichiditatea, ci solventa", a spus James Dailey, manager la TEAM Financiarl Asset Management.

Europa, la o saptamana de decizia Greciei

Investitorii isi fac griji de costul de imprumut al Spaniei, Italiei si a altora, care se imprumuta la dobanzi din ce in ce mai mari care ar putea ingreuna situatia internationala.

Costul de imprumut al multor tari ar putea creste mai mult daca alegerile din Grecia din 17 iunie duc catre un guvern care alege sa iasa din zona euro decat sa adopte masuri de austeritate.

Pietele financiare se tem de altfel ca pachetul de salvare al bancilor va aduce o crestere a datoriei publice a tarii cu 10%, datorie care ar putea atinge 80% din PIB pana la finalul anului.

Liderii Uniunii Europene s-ar putea vedea nevoiti, in aceasta situatie, sa ajute Spania inca o data, dar de data asta pachetul de salvare ar fi directionat catre guvern si nu catre banci.

Un raport al Bancii Nationale a Spaniei indica faptul ca bancile spaniole au fost principalii cumparatori de titluri de stat in 2011, guvernul devenind astfel dependent de bancile pe care acum incearca sa le salveze.

#salvare banci Spania, #pachet salvare banci Spania, #reactii investitori salvare banci Spania , #Criza economica