Riscantul vot grecesc: Statul ramane in UE si daca renunta la austeritate

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:01
1126 citiri
Riscantul vot grecesc: Statul ramane in UE si daca renunta la austeritate

Alegerile grecesti sunt la doar cateva zile distanta, iar rezultatul lor este important atat pentru statul elen, cat si pentru restul Europei.

Voturile grecilor pot merge in doua directii distincte. Pe de o parte, Syriza doreste renuntarea la masurile de austeritate, riscand astfel oprirea finantarii europene din cauza incalcarii regulilor stabilite inainte de acordarea pachetului de salvare. O a doua directie este reprezentata de partidele Pasok si Noua Dreapta, care sunt sustinatorii austeritatii si cei care au semnat acordul dintre Grecia, Uniunea Europeana si FMI.

"Mi-e greu sa spun, dar banuiesc ca extremistii care doresc renuntarea la austeritate, chiar daca nu au cu ce sa o inlocuiasca, nu vor avea un rezultat slab, deci ma gandesc ca negocierile pentru formarea guvernului vor fi in continuare dificile, iar prelungirea crizei va fi aproape sigura", este parerea analistului economic Mircea Cosea.

Dupa parerea sa, grecii au nevoie de un vot echilibrat care sa ii mentina in zona euro.

In ceea ce priveste gravitatea situatiei, economistul Ionel Blanculescu este de parere ca atat grecii, cat si politicienii, si-au dat seama de marimea crizei in care se afla si a pericolului care ii pandeste. Acum, retorica oamenilor politici s-a schimbat, s-a domolit, acestia sustinand ca nu mai vor iesirea din Uniunea Europeana, dar doresc totusi sa fie tratati cu demnitate.

Atitudine greceasca, pe model spaniol

Conform lui Blanculescu, grecii au invatat rapid din situatia Spaniei, care au primit 100 miliarde de euro peste noapte, fara detalii privind masuri de austeritate suplimentare, in timp ce ei, pentru 100 de miliarde au avut impuse nenumarate reguli. "Cred ca pe undeva s-a mai diluat acel pericol de radicalism, de extrema stanga. Probabil ca daca extrema stanga va intra la guvernare alaturi de altii, pentru ca nu poate singura, atunci va avea un mesaj mai diluat", a declarat Blanculescu pentru Business24.

In ceea ce priveste retorica lui Alexis Tsipras, care a declarat joi pentru Bloomberg ca, dupa parerea sa, sefii europeni blufeaza cand spun ca vor opri finantarea statului daca se renunta la masurile de austeritate, Blanculescu considera ca acesta a invatat foarte repede metoda spaniola, chiar daca ceea ce face el cade in categoria santajului.

"Tsipras va actiona asa cum a spus pentru ca a invatat rapid cum au reactionat spaniolii. Aceasta metoda a santajului va fi preluata si de Grecia, mai ales vazand cat de mult se teme UE de ea", spune economistul.

Nici Mircea Cosea nu crede ca Uniunea Europeana va opri finantarea statului in cazul in care masurile de austeritate vor fi inlaturate, pentru ca acest lucru ar da peste cap pietele financiare europene si ar devaloriza moneda unica, aruncand Europa intr-o adevarata stare de haos.

"Acest lider al extremistilor are dreptate, dar joaca un joc politic murdar, pentru ca pana la urma santajeaza tarile occidentale. Sansele sa fie exclusa Grecia sunt mici deoarece costurile excluderii statului din zona euro si Uniunea Europeana sunt mult mai mari decat finantarea Greciei, dar asta nu inseamna ca tarile membre vor continua sa bage bani in Grecia atat timp cat Grecia nu face nimic pentru redresarea ei", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Conform acestuia, ar fi nedrept inclusiv pentru Romania, care isi plateste anual contributia la Uniunea Europeana, bani din care este ajutata si Grecia.

#criza grecia, #alegeri parlamentare Grecia, #criza economica zona euro, #excludere Greciz zona euro , #Criza economica