Romania cere bancilor mama sa nu retraga banii din filiale

Luni, 16 Martie 2009, ora 17:36
1318 citiri
Romania cere bancilor mama sa nu retraga banii din filiale

Bancile mama nu trebuie sa impuna niciun fel de restrictii privind activitatea filialelor din statele gazda, a declarat astazi, la Bruxelles, ministrul de externe Cristian Diaconescu, subliniind ca trebuie dat un semnal clar in acest sens prin proiectul de concluzii al urmatorului Consiliu European.

Cristian Diaconescu a fost prezent luni la Bruxelles pentru a participa la reuniunea ministrilor de externe din UE, care au lucrat asupra concluziilor summitului european ce se va desfasura joi. In acest context, Romania a subliniat ca este necesar ca in textul proiectului de concluzii al Consiliului European de primavara sa fie introdus un paragraf care sa reflecte masurile menite sa consolideze si sa asigure o buna functionare a sistemului bancar.

"Consideram ca trebuie sa dam un semnal clar ca bancile mama nu trebuie sa impuna niciun fel de restrictii privind activitatea filialelor din statele gazda", a declarat ministrul de externe.

"Este o situatie de criza si dorim sa subliniem faptul ca intr-o astfel de situatie masurile de restrictionare si cele privind relatiile normale din punct de vedere economic si bancar nu trebuie aplicate sau macar ca abordare politica trebuie eliminate.

Din acest moment, este foarte important ca raportul dintre banca-mama si banca-filiala - mai ales tinand cont de faptul ca sistemul bancar reprezinta unul din argumentele cele mai sensibile in diminuarea efectelor crizei economice - poate reprezenta un foarte bun semnal politic", a explicat ministrul de externe.

"Sa nu uitam ca practic 90% din sistemul bancar romanesc este privatizat, bancile mama actionand in numele statelor UE - Austria, Italia, Olanda. Consideram necesar ca prin Consiliul European sa se dea un semnal corespunzator si acestor structuri financiar-bancare", a adaugat Cristian Diaconescu.

Un comunicat MAE arata ca "ministrul roman a propus introducerea unei referinte la rolul sectorului bancar in efortul de relansare economica, cu accent pe activitatile transfrontaliere ale bancilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancar, #criza, #economica, #filiale, #relansare, #restrictii, #sistem , #Criza economica