Romania nu are prietenii Greciei - vezi ce cred analistii

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 07:50
4415 citiri
Romania nu are prietenii Greciei - vezi ce cred analistii

Prima lectie pe care Romania trebuie s-o invete in urma crizei datoriilor suverane este ca, intr-o situatie asemenatoare cu cea a Greciei, ar fi nevoita sa se descurce de una singura.

"Daca noi am trece prin aceeasi situatie ca si Grecia, am avea toate necazurile pe care le-au avut ei, numai ca noi nu am avea prietenii Greciei. Romania nu trebuie sa ajunga intr-o asemenea situatie pentru ca atunci va fi nevoita sa se descurce singura", a declarat Varujan Vosganian pentru Business24.

2012 se anunta un an greu. Romania incepe sa-si plateasca facturile, intr-un an electoral in care tulburarile financiare din zona euro ameninta intreaga regiune.

Cu toate acestea, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, extrem de optimist, a precizat in cadrul unei emisiuni televizate ca anul 2012 se anunta unul cu crestere economica, stabilitate fiscala si cresterea investitiilor private.

Economistii si finantistii contactati de Business24 sunt sceptici in ceea ce priveste declaratiile reprezentantului Romaniei la FMI.

Fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, nu crede intr-o crestere a consumului in 2012 in conditiile in care investitiile straine si veniturile sunt in scadere.

"Declaratiile ale lui Tanasescu sunt usor hazardate in legatura cu consumul. Tanasescu s-a referit atat la consumul productiv cat si la cel neproductiv, insistand pe ideea ca in 2012, consumul productiv va fi motto si a evocat o crestere a cheltuielilor de capital pana la 7,5%, ceea ce este o fantezie.

Ultimele declaratii ale lui Tanasescu sunt in stilul lui Sebastian Lazaroiu. Romanii trebuie sa invete ca nu pot recupera in termen scurt toata viata netraita in vremea dictaturii si in primul deceniu de tranzitie. Nu putem recupera dintr-o data tot ce am pierdut atatia zeci de ani pentru ca s-ar putea sa agravam ceea ce vrem sa uitam", a declarat Varujan Vosganian pentru Business 24.

In ceea ce priveste mentinerea unui deficit la sub 3%, fostul ministru al Economiei spune ca aceasta tinta este una excesiv de ambitioasa, in conditiile in care costul datoriei publice in 2012 va fi intre 2-3% din PIB. Prin urmare, finantarea sectorului bugetar va fi facuta cu un buget excedentar.

"Trebuie sa redefinim un proiect national bazat cel putin pe infrastructura si competitivitate. Apoi, trebuie sa existe consectenta s,i de asemenea, functia publica nu trebuie sa mai exercite coruptie si presiune", a mai declarat Vosganian.

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea spune ca Romania ca avea o crestere a consumului fiindca va exista impactul anului electoral care va aduce cresteri ale veniturilor. Cu toate acestea, consumul nu poate deveni principal motor de crestere economica.

"Tot exportul ne ramane ca principala forma de relansare a economiei, mai ales ca prognozele arata ca anul 2012 nu va fi un an agricol foarte bun. Consumul nu va avea un impact atat de mare. Va creste nesemnificativ din punct de vedere al relansarii economice", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

In ceea ce priveste mentinerea deficitului la sub 3%, "aceasta este o dorinta care va ramane la stadiul de deziderat".

In opinia economistului, deficitul bugetar nu va putea fi redus decat prin cresterea somajului in sectorul public, care ar determina la randul sau inceperea unui trend de somaj in randul companiilor private.

"2012 va fi un an fericit daca vom avea in jur de 3% deficit. Am vazut anumite date care aratau ca Romania ar avea nevoie intre 4,8 - 6 miliarde de euro pentru finantarea deficitului. E o suma care ar putea fi recuperata daca s-ar reusi privatizarea principalelor intreprinderi de stat, daca s-ar reduce evaziunea cu 0,2-0,3% si daca am reusi s amentinem exportul la cotele de acum. Dar, sunt cam multi "daca". Se pare ca vom finanta deficitul tot prin creditare", a mai precizat Cosea.

Analistul financiar, Ilie Serbanescu, spune ca deficitul bugetar poate fi mentinut sub 3% doar prin inghetarea investitiilor. Cu toate acestea, Romania va fi nevoita sa se imprumute din nou pentru a finanta deficitul bugetar.

Aratandu-si scepticismul in privinta unui an mai bun, cu crestere economica, Serbanescu spune ca aceasta nu poate exista decat prin consum.

"Cand ai aproape PIB-ul 70% format din consum, nu poti obtine crestere a PIB-ului decat daca ai crestere a consumului. 2010 a a inregistrat o crestere a exporturilor fulminanta, insa PIB-ul s-a dus inapoi. In 2012, Europa va avea o situatie foarte dificila, deci toate minunatele noastre debusee nu vor mai fi ca in 2010. Dar, de unde sa vina cresterea economica de la consum cand la noi continua austeritatea si vine valul doi de austeritate?!", se mai intreaba analistul.

"Daca am fi in situatia Greciei, ar trebui sa ne descurcam singuri..."

"Prima lectie pe care Romania trebuie s-o invete este ca, daca noi am trece prin aceeasi situatie ca si Grecia, am avea toate necazurile pe care le-au avut grecii, numai ca noi nu am avea prietenii Greciei. Romania nu trebuie sa ajunga intr-o asemenea situatie pentru ca atunci va fi nevoita sa se descurce singura", a declarat Varujan Vosganian.

In opinia acestuia, bancile care au expunere pe Romania sunt in general banci din tari europene nu foarte puternice, spre deosebire de alte tari unde expunerea apartine bancilor germane, franceze, englezesti sau americane, ceea ce face ca Romania sa nu aiba prieteni puternici care sa-i sara in ajutor la nevoie.

In plus, fostul ministru al Economiei atrage atentia asupra faptului ca Romania nu are capacitatea de refinantare pe care o au alte tari.

"Italia are 2000 de miliarde de euro datorie publica, insa are o capacitate interna de refinantare foarte mare. Romania are o capacitate interna foarte mica de refinantare. Noi nu putem aduna 15 miliarde de euro/an de pe pietele interne. Cu toate ca datoria Romaniei este sub 40%, trebuie sa avem in vedere faptul ca in ultimii 3 ani, datoria publica a crescut foarte mult, de la 13% in 2008, la 33% in 2011, ceea ce este enorm", a mai adaugat acesta.

De asemenea, economistul Mircea Cosea atrage atentia asupra faptului ca datoria apparent mica a Romaniei poate avansa cu usurinta. In plus, autoritatile nu trebuie sa se linisteascala gandul ca avem o datorie mica fiindca plata acesteia va fi din ce in ce mai grea in perioada urmatoare.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa scape de politizarea functiilor de conducere sis a-si prioritizeze proiectele, fiindca nu detine suficient de multi bani pentru a face ceea ce-si doreste.

"O greseala pe care o facem din 2007 este ca suntem si nu suntem membri ai UE. Nu s-a vazut nici un fel de contributie a Romaniei la politica europeana in acesti patru ani, accesarea fondurilor este slaba, iar viziunea pe care Romania o are in legatura cu UE nu este deloc europeana", a mai declarat acesta.

Cu o atitudine pesimista in ceea ce priveste situatia economica a Romaniei, analistul financiar, Ilie Serbanescu, "pune degetul pe rana" si precizeaza ca Romania nu are economie.

In plus, acesta este de parere ca Romania nu trebuie sa mai aiba de-a face cu FMI daca isi doreste sa scape de "statutul de anexa bananiera".

"Romania trebuie sa-si faca economie, restul sunt povesti. Cea mai dezastruoasa perioada a fost cea in care Romania a avut crestere economica pentru ca atunci s-au stricat complet fundamentele economice. De atunci Romania este o anexa bananiera, cu un consum fara productie, importuri fara exporturi, hipermaketuri fara fabrici si masini fara autostrazi", a mai adaugat Ilie Serbanescu.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#lectii criza datorii suverane, #crestere economica 2012, #deficit bugetar romania, #finantare deficit bugetar, #imprumut fmi, #varujan vosganian, #mircea cosea, #crestere consum mihai tanasescu , #Criza economica