Romanii s-au obisnuit cu criza, dar resimt efectele negative

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 14:59
1874 citiri
Romanii s-au obisnuit cu criza, dar resimt efectele negative

Romanii s-au obisnuit cu perioada de criza, insa efectele acesteia ii afecteaza negativ la nivel personal din ce in ce mai mult, avand in vedere ca recesiunea dureaza de mai mult de trei ani, potrivit unui studiu realizat de 360insights.

"In 2012, situatia este destul de similara cu cea inregistratata in anul precedent. Romanii s-au obisnuit din ce in ce mai mult cu fenomenul economic numit criza, le este familiar, devenind o constanta a vietii lor. Totusi, faptul ca se afla in recesiune de mai mult de trei ani face ca efectele crizei sa ii afecteze la nivel personal din ce in ce mai mult. Astfel, cu toate ca s-au obisnuit sa "convietuiasca" cu criza, povara greutatilor nu devine mai usoara, ci dimpotriva se adanceste", se spune in studiul "Evolutia perceptiei romanilor asupra crizei financiare (perioada 2009 - 2012)".

Cele mai importante efecte ale crizei la nivel general in Romania sunt, potrivit persoanelor intervievate, pierderea locurilor de munca (97%), scaderea salariilor (95%), reducerea cheltuielilor (95%) si nesiguranta familiei (96%).

La nivel personal, 57% dintre respondenti spun ca ei sau apropiatii lor au fost afectati de pierderea locului de munca, 79% se tem pentru siguranta familiei lor, in timp ce 70% au raspuns ca li s-au taiat salariile, iar 89% ca si-au redus cheltuielile.

Rezultatele studiului arata ca 79% dintre romanii din mediul urban afirma ca Romania este afectata de recesiune.

Prezenta cotidiana a crizei a dus la un nivel mai ridicat de informare al romanilor in ceea ce priveste continutul si consecintele acesteia, astfel ca 55% dintre cei intervievati afirma ca stiu ce parghii are recesiunea. In randul acestora se gasesc cu precadere tineri si adulti de 25 pana la 54 de ani, dar si persoane cu studii superioare si venituri ridicate.

Incertitudinea privind situatia persista in randul romanilor

Obisnuinta cu criza nu indeparteaza insa incertitudinea, astfel ca 48% dintre respondenti spun ca sunt confuzi in ceea ce priveste situatia actuala. Cele mai afectate de aceasta nesiguranta sunt persoanele de peste 35 ani, dar si cele cu nivel scazut de educatie sau venit.

"Fara a face exceptie de la situatia Europei, Romania traverseaza in continuare o perioada de criza economica si financiara. Acest fapt nu este un subiect de interes doar la nivel inalt, fiind si o preocupare cotidiana a romanilor. Pronosticurile si diagnosticele pe tema recesiunii prezentate in mass-media, instabilitatea de pe scena politica, manifestatiile din Bucuresti din luna februarie, dar si greutatile intampinate in viata de zi cu zi ii fac pe romani sa afirme ca in 2012 criza economica este inca prezenta in Romania, dar si in viata lor, efectele sale fiind chiar mai vizibile decat anul trecut", afirma reprezentantii 360insights.

Perceptia asupra crizei, din 2009 si pana in prezent

Perceptia asupra crizei s-a modificat din 2009, cand romanii auzisera de criza, credeau ca s-a instalat si in Romania, insa spuneau ca era totusi departe de ei, neafectandu-le universul personal. In plus, ei credeau ca va fi un moment trecator si afirmau cu optimism ca totul se va rezolva in scurt timp.

In 2010, dupa ce experimentasera deja un val de masuri de austeritate, romanii au devenit tot mai constienti de amploarea fenomenului si de faptul ca efectele sale au inceput sa ajunga si in viata de zi cu zi. Panica si nesiguranta au reprezentat, in aceste conditii, principalul mod in care romanii s-au manifestat in fata primelor momente de cumpana economica si sociala.

In 2011 romanii au acceptat ca recesiunea a ajuns in Romania, dar si in viata lor cotidiana, si au trecut de la starea pasiva de panica la proactivitate, cautand solutii care sa ii ajute sa faca fata greutatilor.

Studiul a fost realizat de compania 360insights be baza datelor culese in luna martie prin intervievarea telefonica a 800 de persoane cu varste intre 16 si 64 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania criza economica, #romani perceptie criza economica, #Romania efecte criza economica , #Criza economica