Sir Mervyn King: Criza datoriilor duce la o dependenta periculoasa de bancile centrale

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 10:59
991 citiri
Sir Mervyn King: Criza datoriilor duce la o dependenta periculoasa de bancile centrale
Sir Mervyn King - Sursa foto: Ft.com

Sir Mervyn King s-a folosit de pozitia sa de fost vicepresedinte a "paznicului Europei" pentru a avertiza ca situatia datoriilor europene cauzeaza "o dependent periculoasa de bancile centrale".

La doar o zi dupa ce BCE a acordat bancilor o cantitate record de imprumuturi ieftine (489 de miliarde de euro), guvernatorul Bancii Angliei a spus ca "interconectarile negative" au inrautatit criza, relateaza Telegraph.co.uk.

"Dependenta de bancile centrale a crescut, iar conditiile financiare dure dau semne ca afecteaza economia reala", a declarant Sir Mervyn la Berlin n urma intalnirii Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS).

Comentariile sale au fost interpretate ca fiind legate de operatiunile radicale de refinantare lansate miercuri de BCE.

Actiunea prin care 523 de banci au imprumutat aproape jumatate de trillion de euro este cunoscuta sub numele de "tranzactia Sarko", botezata dupa ce liderul European Nicolas Sarkozy a spus ca lichiditatile vor permite fiecarui stat sa se indrepte catre bancile proprii pentru finantare.

Economistii au avertizat ca determinarea bancilor sa cumpere datorii suverane riscante nu va veni in ajutorul crizei.

Sir Mervyn a spus ca aceasta actiune va fi benefic ape termen scurt insa a atras atentia asupra necesitatii solutiilor pe termen indelungat, cum ar fi punerea in functiune a Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF).

#criza economica, #criza europa, #criza financiara, #mervyn king, #efsf, #nicolas sarkozy, #datorii suverane, #criza datoriilor , #Criza economica