Soarta Europei se decide miercuri, la Bruxelles

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:52
1656 citiri
Soarta Europei se decide miercuri, la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene se intalnesc, miercuri, la Bruxelles pentru a pune la punct o strategie viabila de rezolvare a crizei datoriilor, care a afectat intreaga zona euro si ameninta sa se extinda pe plan global.

Recapitalizarea bancilor, guvernarea economica in blocul european, extinderea Fondului European de Stabilitate Financiara si rezolvarea datoriilor Greciei sunt printre subiectele arzatoare de pe agenda intalnirii de miercuri.

Ramai pe Business24 pentru a afla, minut cu minut, cum decurge summitul de la Bruxelles, ce decizii se iau si daca se va reusi evitarea intrarii intr-o noua criza.

Intalnirea preliminara de duminica nu a adus rezultatele asteptate de o lume intreaga. Desi liderii europeni au ajuns la un acord in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor cu aproximativ 100 de miliarde de euro, decizia finala urmeaza sa fie luata abia la intalnirea de miercuri.

Tot duminica, Germania si Banca Centrala Europeana au respins vehement propunerea presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, ca Fondul European de Stabilitate Financiara sa se transforme intr-o banca. Ideea francezilor a fost ca aceasta banca sa se imprumute de la BCE si sa imprumute mai departe tarile indatorate.

"Nicio solutie nu este viabila, daca nu are suportul tuturor institutiilor europene", a raspuns, resemnat, Sarkozy.

In plus, liderii europeni au prezentat doua planuri pentru expansiunea Fondului European de Stabilitate Financiara, fara sa ia o hotararare in acest sens, insa.

O alta discutie, care a avut loc duminica, vizeaza posibilitatea ca tarile emergente, precum China sau Brazilia, sa cumpere obligatiuni din Europa.

Acum, insa, a venit momentul in care liderii Uniunii Europene trebuie sa gaseasca solutiile potrivite pentru criza datoriilor din zona euro.

Business 24 va prezinta principalele decizii care ar putea fi luate de Consiliul UE, miercuri:

Recapitalizarea bancilor

Statele membre UE au acceptat deja un raport al Autoritatii Bancare Europene, care sustine ca bancile europene au nevoie de o consolidare in valoare de 100 de miliarde de euro, pentru a fi protejate impotriva pierderilor cauzate de datoriile Greciei si impotriva unei eventuale expansiuni a crizei datoriilor.

Investorii privati vor fi initial responsabili pentru asigurarea fondurilor, insa daca aceasta actiune nu va fi suficienta, guvernele nationale vor fi nevoite sa ia masuri.

Fondul European de Stabilitate Financiara va fi folosit doar ca o ultima varianta pentru guvernele care au nevoie de fonduri pentru a-si aduce bancile pe linia de plutire.

La intalnirea de miercuri ministrii de finante ai UE stabilesc ultimele detalii, iar bancile vor avea termen pana in luna iunie a anului 2012, pentru a-si consolida bilanturile, potrivit CNBC.

Guvernarea si supravegherea economica

Liderii zonei euro au hotarat sa impuna reguli mai stricte pentru a mentine controlul asupra finantelor fiecarei tari, inclusiv taxarea tarilor care depasesc limita datoriilor de 60% din Produsul Intern Brut si limita de de 3% din PIB a deficitului bugetar.

In cadrul intalnirii de miercuri se va realiza o monitorizare mai atenta a bugetelor nationale pentru o mai buna coordonare a politicilor macroeconomice in cadrul zonei euro.

Modul in care este condus Eurogroup, institutie care reuneste ministrii de finante din zona euro, va fi modificat in urma intalnirii de la Bruxelles de miercuri. Acelasi lucru se va intampla pentru toate structurile decizionale din cadrul Uniunii Europene.

In plus, liderii zonei euro iau in considerare stabilirea unor politici pentru a intari convergenta si disciplina fiscala, inclusiv eventuale modificari ale tratatului de la baza Uniunii Europene, care ar putea permite interventii de la nivel superior in bugetele guvernelor care nu respecta limitele stabilite.

Fondul European de Stabilitate Financiara

Fondul, infiintat anul trecut si utilizat pana acum pentru a salva Portugalia si Irlanda, este o rezerva de 440 de miliarde de euro alcatuita din garantii din partea tuturor statelor membre si asigura o sursa de capital pe pietele internationale prin emiterea de obligatiuni.

Pietele de capital nu sunt convinse ca acest fond este suficient de mare incat sa poata face fata unor probleme mai mari in Italia si Spania, Tocmai de aceea, liderii zonei euro incearca sa gaseasca modalitati de a extinde acest fond, fara sa creasca nivelul garantiilor guvernamentale.

Liderii iau acum in considerare doua optiuni, cel mai probabil legate intre ele. Acestea presupun utilizarea fondului pentru a garanta o parte din orice datorie emisa in zona euro si crearea mecanismului special de investitii pentru a atrage investitori suverani si privati.

In scenariul unui eventual plan de asigurare, daca Italia si Spania ar inregistra o noua datorie, Fondul European de Stabilitate Financiara ar putea sa garanteze 20-30% din totalul pierderilor pe care investitorii le-ar putea inregistra in cazul unui default. Astfel, s-ar gasi o modalitate prin care UE incearca sa construiasca increderea si sa convinga pietele ca datoriile tarilor din zona euro sunt o investitie sigura.

Problema de la baza: Grecia

Liderii incearca in intalnirea de miercuri sa ajunga la o intelegere in privinta unui nou pachet de ajutorare pentru Grecia, care primeste deja imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro de la UE si Fondul Monetar International.

Cel de-al doilea pachet de salvare trebuia sa fie de 109 miliarde de dolari, initial. Potrivit oficialilor UE, insa, pachetul ar putea fi mult mai mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Consiliul UE Bruxelles, #decizii Consiliul UE, #summit UE Bruxelles, #criza economica Europa , #Criza economica