Soros: Germania trebuie sa paraseasca zona euro, nu Grecia

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:42
2174 citiri
Soros: Germania trebuie sa paraseasca zona euro, nu Grecia

Germania poate salva integritatea uniunii monetare si pe cea a Uniunii Europene daca paraseste zona euro, considera miliardarul american George Soros.

"Exista pericolul real ca euro sa distruga UE. Exista o varianta de rezolvare a acestei probleme, care presupune, oricat de paradoxal ar parea, iesirea Germaniei din uniunea monetara. Berlinul ar putea sa faca un astfel de sacrificiu in interesul general al Uniunii Europene si al tarilor cu datorii, in particular", a opinat luni Soros, la forumul National Association for Business Economics.

Probabilitatea dezintegrarii UE este destul de ridicata la ora actuala, considera Soros, pentru ca problemele din sectorul public inhiba cresterea datoriilor.

Exista si un decalaj intre tarile din sudul si nordul continentului european, generat de criza datoriilor, care exacerbeaza dezechilibrul economic al UE, conform Agerpres.

O posibila criza in Europa, potrivit miliardarului american de origine maghiara, va avea un impact negativ urias asupra intregii regiuni.

Ce se va intampla daca Germania paraseste zona euro

Potrivit planului lui George Soros, o iesirea a Germaniei din zona euro, ar duce la caderea monedei unice. Þarile cu datorii si-ar putea restabili mai rapid competitivitatea, iar datoriile lor ar putea sa se diminueze in termeni reali.

Avand la dispozitie Banca Centrala Europeana (BCE), amenintarea cu intrarea lor in incapacitate de plata ar disparea. In consecinta, ar scadea si costurile de imprumut la un nivelul comparabil cu cel din prezent in Marea Britanie.

Anterior, Soros declarase ca cel mai bun scenariu ar fi ca Germania sa fie pusa in fata alegerii: fie sa preia crearea unei uniuni politice cu o distributie echitabila a sarcinilor, fie sa paraseasca zona euro.

In schimb, tarile-creditoare vor inregistra pierderi in urma actiunilor si investitiilor angajate in euro si s-ar confrunta cu o concurenta acerba pe piata interna din partea celorlalte tari membre ale zonei euro.

Amploarea pierderilor va depinde de gradul de depreciere a monedei euro si, prin urmare, acestea vor fi interesate sa stopeze devalorizarea, mai considera miliardarul american.

George Soros este de parere ca se va stabili un sistem monetar international, in care atat creditorii, cat si debitorii vor fi deopotriva interesati in mentinerea stabilitatii, iar Europa va fi in masura sa evite depresia ce se profileaza la orizont.

#germania zona euro, #salvare moneda unica Germania salvare UE, #salvare zona euro , #Criza economica