Statele G20, nevoite sa sara in ajutorul Europei

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 12:08
997 citiri
Statele G20, nevoite sa sara in ajutorul Europei
G20

Statele G20 ar putea fi nevoite sa ofere Europei "un oarecare ajutor" pentru a evita prabusirea zonei euro din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, care s-ar putea transforma intr-o criza severa, a declarat ministrul canadian de Finante, Jim Flaherty.

Flaherty nu a oferit detalii in interventia televizata la Canadian Broadcasting Corp, dar a criticat liderii zonei euro pentru ca "nu fac destul" in privinta solutionarii crizei, care este pe cale sa devina "una foarte serioasa", relateaza Mediafax.

El a adaugat ca tarile cu economii mari din zona euro ar trebui sa-si recapitalizeze bancile din bani publici.

"Asta nu exclude intreaga lume si tarile G20, si ma adresez colegilor mei din G20. Lumea a inceput sa-si dea seama ca, in final, trebuie sa oferim ajutor, intr-un fel sau altul, sa nu ne facem ca nu vedem, pentru ca repercursiunile prabusirii zonei euro ar fi globale", a afirmat Flaherty.

El a aratat ca Europa ar trebui sa asigure cea mai mare parte din resursele unui plan global de combatere a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Ministrul canadian considera ca planul liderilor europeni de a contribui cu 200 miliarde euro la resursele Fondului Monetar International (FMI) pentru a ajuta statele de la "periferia" zonei euro "nu inseamna prea mult", deoarece ar fi nevoie de cel putin 1.000 miliarde euro.

Canada si-a temperat opozitia fata de o contributie suplimentara la FMI pentru a salva zona euro.

"Daca in final toate statele G20 vor oferi resurse suplimentare FMI, pentru a permite Fondului sa se implice in rezolvarea crizei din zona euro, atunci cred ca sprijinul ar fi generalizat, sincer din cauza fricii de o criza economica globala" , a spus Flaherty.

Canada a respins pana acum ideea contribuirii la un fond de salvare a zonei euro, considerand ca Europa dispune de suficiente resurse proprii pentru a combate criza, iar FMI este in primul rand raspunzator de ajutorarea tarilor sarace.

#criza economica, #criza financiara, #criza europa, #state g20, #mari puteri , #Criza economica