Vacanta liderilor UE s-a incheiat. Ce vor decide in aceasta saptamana

Luni, 20 August 2012, ora 12:31
1257 citiri
Vacanta liderilor UE s-a incheiat. Ce vor decide in aceasta saptamana

Liderii europeni intentioneaza sa ia o serie de decizii importante, in saptamana care urmeaza, in vederea rezolvarii crizei datoriilor, in ciuda disensiunilor privind rolul Bancii Centrale Europene in salvarea Greciei.

Jean-Claude Juncker, premier in Luxembourg si sef al ministrilor de finante din zona euro, va avea intalniri la Atena, pe 22 august, pentru a discuta cu omologul sau grec, Antonis Samaras, care vrea prelungirea perioadei in care poate indeplini conditiile ultimului plan de austeritate cu doi ani. Samaras va merge, la randul sau, la Berlin si Paris pe 24 si 25 august, Bloomberg.

Liderii europeni se intorc din vacanta pentru a relua dezvoltarea unui plan de rezolvare a crizei europene si pentru prevenirea prabusirii economiilor spaniole si italiene. Spania a cerut sustinere nelimitata de la BCE dupa ce costul de finantare pe zece ani a crescut pentru prima oara in ultima luna.'

Germania, cea mai mare economie a Europei, va avea cea mai mare "nota de plata" daca zona euro se destrama, a recunoscut ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble.

Angela Merkel va participa la intalniri pe tema crizei din zona euro

Consiliul guvernor al BCE poate lua o decizie, in cadrul urmatoarei sedinte de la inceputul lunii septembrie, privind stabilirea unor limite maxime ale dobanzilor platite de tarile Uniunii Europene, scrie cotidianul german Spiegel, care nu precizeaza insa de unde are informatiile.

Avand in vedere abilitatea bancii de a tipari bani, institutia va avea fonduri suficiente pentru achizitionarea de titluri de stat in cantitati mari, lucru care va contribui la coborarea interesului speculatorilor care urmaresc cresterea costului de finantare a statelor europene.

Seful BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii ca banca pe care o conduce ar putea reporni programul de cumparare a titlurilor statelor cu probleme, precum Spania si Italia, cu conditia ca statele respective sa ceara, oficial, ajutor Uniunii Europene.

BCE si criza datoriilor. De ce nu a actionat Draghi mai direct?

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat ca programul de achizitie de titluri de stat al BCE ar trebui sa se desfasoare pe o perioada lunga de timp, iar cantitatea de obligatiuni cumparate sa fie nelimitata, pentru ca Spania sa beneficieze de pe urma acestuia. In plus, conform ministrului, pe lista masurilor pe care guvernul doreste sa le implementeze pana in 2014 se afla orice masuri de austeritate pe care ar putea sa le solicite Uniunea Europeana.

Bursele europene, in crestere dupa declaratiile cancelarului Angela Merkel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizii criza zona euro, #criza datoriilor zona euro, #rezolvare criza euro , #Criza economica