Vanzarile de bauturi alcoolice vor scadea anul viitor cu pana la 20%

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 16:28
2276 citiri
Vanzarile de bauturi alcoolice vor scadea anul viitor cu pana la 20%

Vanzarile de bauturi alcoolice vor scadea in primele luni ale anului viitor cu pana la 20 la suta, situatia economica actuala impingand cumparotorul roman sa se orienteze catre bauturile de productie proprie, a declarat, presedintele Garant, Romulus Dascalu. "In contextul crizei, cumparatorul roman se va orienta incepand cu primele luni ale anului viitor catre autoconsum , situatie ce va duce la scaderea vanzarilor bauturilor alcoolice cu pana la 20 de procente. Asta in conditiile in care criza economica nu va permite producatorilor din industria de profil sa scada preturile", a precizat reprezentantul Federatiei Patronale a Industriei Alcoolului, Bauturilor Alcoolice si Nealcoolice Garant.


Potrivit acestuia, singura iesire din situatia de fata consta in adoptarea unor masuri fiscale precum scaderea cu 10% a CAS, mentinerea nivelului actual al cotei unice, precum si acordarea de bonificatii pentru mentinerea fortei de munca.


"Pentru industria alcoolului, orice majorare de taxe, fie ea cat de mica ar duce la sporirea pietei negre a acestui produs", a mentionat Dascalu.


Conform datelor Garant, circa 45 la suta din piata bauturilor spirtoase din Romania este reprezentata de comertul la negru, productia si comertul de palinca, tuica si rachiu fiind in proportie de 90-95% nemonitorizata si nedeclarata , a declarat directorul general Garant, Radu Morariu.


"Bauturile spirtoase naturale precum tuica, palinca si rachiul reprezinta aproape jumatate din piata bauturilor spirtoase. Foarte putini producatori de bauturi naturale, respectiv 5 - 10% au activitatea urmarita de autoritatile competente, in timp ce producatorii industriali de bauturi alcoolice sunt monitorizati in proportie de 100%. In acest fel, aproape jumatate din productia bauturilor spirtoase de pe piata ajunge sa fie produsa si comercializata la negru", a spus reprezentantul Garant.


Potrivit acestuia, volumul mare de piata pe care il ocupa acest tip de comert este incurajat de rata mare de profit pe care il pot obtine producatorii bauturilor spirtoase naturale.