Zece motive pentru care zona euro nu se va destrama

Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:36
2822 citiri
Zece motive pentru care zona euro nu se va destrama

In contextul discutiilor despre inevitabilitatea situatiei in care Grecia va parasi zona euro, subiectul destramarii uniunii monetare. Pareri pro si contra vin din toate colturile lumii, care mai de care mai argumentate.

Iata zece motive pentru care Business Insider crede ca moneda unica nu va disparea sau ca Grecia nu va parasi zona euro, dar si care ar fi potentialele efecte ale unor astfel de masuri.

1. Uniunea moneatara e culminarea a doua trenduri - integrarea Europei de vest dupa 1950 si eforturile Germaniei de a pastra cele mai mari afaceri din Europa in Germania. Elita, pentru ca acesta e un proiect al elitei, nu are o strategie alternativa.

2. Pentru ca nu exista un plan B, nu exista niciun mecanism pentru excluderea Greciei sau a oricarui alt membru. Conform sondajelor, grecii vor sa ramana in zona euro.

3.Daca Grecia ar parasi zona euro, situatia lor ar fi mult mai rea. Aproape trei sferturi din datoria tarii este acum in mainile FMI, BCE si a Mecanismului de Salvare. Aceasta datorie este in euro. In timp ce ei ar putea sa intre in incapacitate de plata, acest lucru ar fi fara precedent si nu e sigur ce fel de ajutor ar mai primi.

Economia ar intra intr-o recesiune adanca, iar presiunea preturilor ar creste fara precedent. Rata somajului ar creste si mai mult, in februarie cifra anuntata fiind de 21,7%, de doua ori mai mult decat media europeana. Pensiile, care au fost deja injumatatite, ar urma sa fie taiate din nou.

Reintroducerea drahmei ar putea fi refuzata de comercianti si de populatie, si astfel ar rezulta o economie care inca foloseste euro. Grecia nu are capacitatea industriala pentru a-si mari exporturile chiar daca drahma ar fi acceptata. Turismul anual in Grecia reprezinta 20% din {PIB), iar turistii ar putea fi alungati de problemele sociale si de haosul din tara.

4. Grecia este un simptom al problemelor Europei, nu este cauza. Iesirea Greciei din zona euro nu ar rezolva criza datoriilor suverane. De fapt, situatia este unica. Doar acolo criza vine in urma unor datorii prea mari. In Irlanda, spre exemplu, lucrurile s-au intamplat invers, criza provocand datorii. Sfarsitul bulei imobiliare a cauzat o criza bancara. La insistentele Uniunii Europene, Irlanda a nationalizat banca. Astfel, datoria sectorului privat, a devenit publica.

5. Uniunea monetara este o expresie institutionala a comunitatii europene. Aceste natiuni au trait impreuna dinainte ca Uniunea Europeana sa se nasca. Seamana cu o familie, chiar daca e disfunctionala. Nu au putut sa isi aleaga vecinii, iar istoria lor se intrepatrunde. Exista o mare dorinta pentru pace si prosperitate.

6. Mario Draghi, presedintele BCE si Olli Rehn, comisar european, sustin un pact bazat pe crestere economica si investitii, inca dinaintea alegerilor din weekendul trecut. Discutiile politice s-au schimbat. Oficialii germani au observat acest lucru si au incercat sa raspunda. Austeritatea era doar prima faza, investitiile si cresterea economica sunt cea de-a doua. Dezbaterea din acest moment este legata de continutul unui pact care prevede atat crestere, cat si investitii.

7. Una din sursele crizei din Europa este ca Franta pare ca a abandonat rolul traditional de a "verifica" ce face Germania. Criza a demonstrat ca Franta si Germania nu sunt egale. Ce a ajutat la functionarea Europei a fost sustinerea Frantei pentru debitori si a Germaniei pentru creditori.

8. Moneda euro, care in ciuda faptului ca a depasit pragul de 1,30 dolari/euro, este in continuare supraapreciata. Rezistenta monedei poate fi explicata prin repatrierea bunurilor europene din straintate, achizitia de bunuri europene de catre investitori (Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a cumparat o companie olandeza de telecom), pesimismul legat de SUA, inclusiv previziunile pentru urmatoarele trimestre si diversificarea rezervelor.

9. Chiar daca printr-un miracol, criza europeana s-ar incheia maine, nu ne putem intoarce la situatia de dinainte. Date fiind cifrele demografice si potentialul scazut de crestere economica, tot ce s-ar putea face e gestionarea situatiei in care am ramane dupa criza. Pentru mai mult de 25 de ani, mai multe marfuri au trecut Paficul decat Atlanticul.

Lumea copiilor si nepotilor nostrii nu se va mai invarti in jurul Europei.

10. Un euro mai slab ar ajuta majoritatea tarilor din zona euro, mai putin Germania. Un Euro cu o valoare cu 10% mai mica, ar stimula pietele fara interventia BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#destramare zona euro, #probleme zona euro, #criza economica zona euro, #grecia parasire zona euro , #Criza economica