Zoellick, BM: 200 de miliarde de dolari pentru tarile sarace, de la bancile de dezvoltare

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 19:42
1186 citiri
Zoellick, BM: 200 de miliarde de dolari pentru tarile sarace, de la bancile de dezvoltare

Bancile de dezvoltare ar putea asigura finantare de pana la 200 de miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace sa faca fata undei de soc generata de criza datoriilor suverane din zona euro, a declarat, marti, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Tarile aflate in dezvoltare au simtit impactul crizei din zona euro printr-o volatilitate ridicata a pietelor, o cerere mai slaba si semnale de scadere a tranzactiilor finaciare din estul Africii, a declarat presedintele BM inaintea intalnirii G20 din Franta, care va avea loc pe 3 si 4 noiembrie, scrie Reuters.

"Am estimat ca, prin intermediul bancilor de dezvoltare regionale, am putea sa asiguram peste 200 de miliarde de dolari finantare. Banca Mondiala singura ar putea asigura 150 de miliarde de dolari din intreaga suma", a explicat Zoellick.

Potrivit sefului BM, bancile europene deja vand active pentru a spori capitalul si ca exista un risc ca ele sa reduca creditarea, care ar afecta tari din sud-estul Europei si din Balcani.

In acelasi context, Zoellick i-a sfatuit pe liderii G20 sa sporeasca increderea pe piete si sa isi asume actiuni menite sa sustina cresterea globala si crearea de locuri de munca, elemente care ar ajuta, de asemenea tarile aflate in dezvoltare.

In plus, acesta a declarat ca planurile guvernamentale ale Greciei pentru un referendum cu privire la programul de salvare au luat pe nepregatite liderii zonei euro si au sporit nesiguranta pe piate si ca, daca programul stabilit va esua, va urma "un dezastru".

#Banca Mondiala criza economica, #BM finantare tari sarace, #Robert Zoellick BM , #Criza economica