Ce inseamna controlul capitalului in Grecia: O metoda sortita esecului?

Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:24
2914 citiri
Ce inseamna controlul capitalului in Grecia: O metoda sortita esecului?
Foto: Facebook/Alexis Tsipras Politician

De astazi, Grecia a recurs la metoda controlului capitalului, iar tara pare sa fie cuprinsa de haos.

Cozi la bancomate si benzinarii, banci inchise timp de o saptamana si bursa inchisa pe aceeasi perioada sunt doar cateva imagini cu care Grecia iese in evidenta in aceasta perioada.

In realitate, controlul capitalului decretat de premierul Alexis Tsipras vine cu masuri dure care afecteaza viata fiecarui elen. Din nefericire pentru guvernantii de la Atena, masura este luata cu intarziere, iar o analiza a FMI arata ca majoritatea tarilor care au recurs la controlul capitalului au esuat in incercarea lor, arata un reportaj Bloomberg.

O tara izolata

Conform decretului emis de Tsipras, bancile elene vor continua sa efectueze operatiuni online pe piata interna si pot primi sume de bani din afara tarii in conturile deponentilor.

De asemenea, pensile vor continua sa fie livrate prin intermediul institutiilor bancare din tara, dar retragerea banilor de pe card va fi limitata la maxim 60 euro/zi/card/cont bancar.

Nu sunt afectate de acest plafon cardurile bancare emise de intitutii de credit din afara Greciei, indiferent ca apartin unor cetateni straini sau eleni.

Plafonul de 60 de euro se aplica si cardurilor care sunt emise de bancile elene, dar ar caror posesori se afla acum in afara granitelor. Situatia ii afecteaza in mod deosebit pe turistii greci plecati in vacante in strainatate.

Platile prin carduri pre-platite se pot face pana la plafonul maxim al sumei aflate pe card. Emiterea altor carduri preplatite este interzisa, insa.

Platile cu cardul de credit sau de debit sunt premise numai catre conturi deschise la bancile din Grecia, la fel ca si platile prin web-banking sau de pe telefon. Nu se accepta transferuri de bani din bancile grecesti catre alte banci din afara tarii.

Nu se efectueaza plati intre companii, iar importurile unor bunuri de necesitate, inclusiv medicamente, se vor face doar cu aprobarea unei comisii speciale din partea Trezoreriei. Sunt exceptate de la aceasta regula facturile emise inainte de 28 iunie.

Parintii unor elevi/studenti care invata in strainatate si ale caror taxe scolare trebuiesc platite vor trebui sa obtina aprobarea comisiei speciale pentru a efectua transferul de bani.

Pe perioada in care bancile vor fi obligate sa isi tina obloanele inchise in urma decretului emis de guvern nu se vor aplica penalitati pentru intarzierea la plata a datoriilor.

Bancile care incalca aceasta regula pot fi sanctionate cu 10% din valoarea penalitatii reclamate si vor fi obligate sa ii concedieze pe angajatii care au dispus aceasta masura.

Ministrul de Finante Yanis Varoufakis are autoritatea de stabili daca extinde sau reduce perioada vacantei bancare obligatorii impusa de guvern si poate ridica sau scadea plafonul sumelor acceptate la retrageri.

Exemple nefericite

Grecia nu este singura tara care a fost nevoita sa aplice in ultima suta de ani masura controlului capitalului. Analistii cred insa ca masura a fost impusa tardiv, mare parte din averile elenilor fiind deja retrase din banci si trimise peste hotare.

"In cazul Greciei, o mare parte din bani a fost retrase deja. Ceea ce fac ei seamana cu a tranti usa grajdului dupa ce armasarul a fugit deja pe camp", arata Michael Klein, profesor de relatii economice internationale la Tufts University.

Mexic, Islanda, Tailanda, Argentina sunt doar cateva exemple din lista tarilor care au recurs la impunerea masurii de control a capitalului in ultima suta de ani.

37 de cazuri dintre 1995-2010, examinate de expertii FMI arata ca, in majoritatea cazurilor, masura a fost lipsita de efecte, doar tarile cu economii puternice si institutii stabile reusind sa atinga tinta de a creste veniturile, a stabiliza monedele interne sau a pastra un nivel redus al dobanzilor.

In principiu, investitorii se feresc sa introduca bani pe piete supuse controlului capitalului, inregistrand greutati in a-si repatria profiturile.

In acelasi timp, localnicii vor face tot ce le sta in putinta pentru a-si scoate rezervele de bani de sub controlul bancilor si al statului, crede Marcio Garcia, profesor de economie la Universitatea Catolica din Rio de Janeiro.

Impunerea plafoanelor pentru retragerile din banci este si o masura intalnita in randul guvernelor care se confrunta cu o pozitie instabila.

Tailanda, Malaezia si Indonezia sunt tari care au impus controlul capitalului in criza asiatiaca din 1997, fapt care a generat o retragere masiva capitalului investit pe pietele emergente.

Islanda a recurs la aceeasi masura in 2008, iar expertii FMI arata ca moneda krona a avut nevoie de 7 ani pentru a se stabiliza. Luna aceasta, guvernul islandez a anuntat ca intentioneaza sa elimine restrictiile.

Soc pe piete

Grecia, tara care a reintrat in recesiune in martie a impus inchiderea bancilor pentru o saptamana, plafonand nivelul sumelor care pot fi retrase din bancomate si interzicand plati catre bancile din strainatate.

Masura a fost adoptata, dupa ce premierul Tsipras a decis sa retraga delegatia elena de la negocierile cu creditorii tarii, lasand ca alegatorii din tara sa decida prin referendum daca accepta sau nu reformele impusede institutiile financiare internationale.

Gestul sau a dus la taierea "cordonului ombilical" dintre sistemul bancar grecesc si Banca Centrala Europeana, afectand imediat si evolutia pietei de capital din Grecia.

Valoarea de piata a Bancii Nationale a Grecia a inregistrat o cadere brusca de 55%, indicele ASE al actiunilor grecesti a scazut cu 35%, cu bancile conducand in topul perdantilor pe bursele europene.

Decizia din Grecia vine la doi ani dupa ce vecinii din Cipru au recurs la aceeasi masura. Numai ca in cazul Ciprului a fost sustinuta de suportul financiar al organismelor internationale.

Colapsul economic al Argentinei, in 2002, a impus de asemenea adoptarea masurii de control al capitalului.

In incercarea de a mentine un curs valutar prestabilit in raport cu dolarul, argentinienii au declansat cea mai urata criza economica din istoria moderna, conform rapoartelor intocmite de sucursala Barclays Argentina.

Violentele stradale declansate de impunerea restrictiilor in retragerea banilor din banci s-au soldat cu 27 de morti, iar efectele lasate de incapacitatea guvernului de gestiona o criza a datoriilor de 95 de miliarde de dolari inca se simt.

Fara o moneda proprie si fara abilitatea de a-si tipari singura propriile bancnote de euro, in Grecia, impunerea controlului capitalului pare de-a dreptul fara sens, alarmand si mai mult investitorii.

Pentru liderii europeni, inclusiv Angela Merkel, pastrarea Greciei in zona euro incepe sa semene cu o misiune imposibila.

In acelasi timp, retragerea dezordonata a Grecilor din uniunea monetara a Europei poate saracii peste noapte populatia, mai ales daca elenii se vor trezi peste noapte cu economiile denominate in euro.

"Guvernele europene trebuie sa se decida. Fie fac ei vant Grecei in afara zonei euro, fie ii usureaza povara datoriilor pentru a stabiliza tara si a o mentine in eurozona", afirma Athanasios Orphanides, profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology.

#control capital Grecia, #carduri bancare Grecia, #plati Grecia, #restrictii bani Grecia , #Criza financiara