China, prinsa intre jonglerii financiare si riscul prabusirii totale

Miercuri, 26 August 2015, ora 16:54
4778 citiri
China, prinsa intre jonglerii financiare si riscul prabusirii totale
Foto: Pixabay

Intr-o zi bursa s-a prabusit cu 13%. A doua zi a urmat o scadere de 12 procente. A treia zi, sperantele ce pareau sa renasca au fost spulberate in urma prabusirii totale a indicelui de referinta, descrie Larry Elliot evolutia prabusirii pietei de capital.

Desi ai putea crede ca editorialistul ziarului The Guardian face referire la recenta evolutie dezastruoasa a burselor din China, acesta descrie prabusirea bursei de pe Wall Street, din 1929, care a provocat Marea Depresiune Economica.

Pericol major

Modelul crahului din 1929 este repetat ingrijorator de asemenator de evolutia burselor pietei de capital China si de reactiile inregistrate pe bursele din Londra, Frankfurt, Paris si New York.

Interventia in piata a bancii centrale de la Beijing nu este in masura sa linisteasca apele, atata vreme cat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, cea a creditelor pe termen scurt si anuntarea unui program de relaxare cantitativa reflecta slabiciunea economiei chineze.

Intr-o analiza efectuata de Mike Ridell, de la M&G, se observa ca nivelul investitiilor in China a crescut de la 40% din PIB in 2007, la 48% in perioada 2008-2013, ajungand in final la 54% anul trecut.

In general, cresterea investitiilor se presupune a genera o crestere economica, numai ca in cazul Chinei acest lucru nu se confirma, conform datelor statistice inregistrate in ultimii ani.

Liderii de la Beijing nu pot ascunde la infinit o prabusire fortata a economiei din China. Criza financiara de aici inca nu a trecut, iar chestiunea cea mai arzatoare este ce impact va avea aceasta asupra economiei globale.

Trei trucuri

Guvernul de la Beijing are la indemana trei trucuri pe care le foloseste constant in calmarea situatiilor tensionate de pe piata financiara, bazandu-se in special pe masiva rezerva valutara, de 3.650 de miliarde de dolari, aflata la indemana bancii centrale.

Cele trei parghii: scaderea ratei dobanzii de referinta, un yuan stabil si o piata de capital relativ libera par imposibil de amestecat intr-o singura reteta, dupa cum constata si economistul Andy Mukherjee intr-o postare de pe blogul Reuters.

De altfel acest lucru este reflectat si de noile masuri drastice luate de Politia din Macao pentru a impiedica scurgerea banilor negri din "Las Vegasul" Asiei in afara granitelor.

Masura vine destul de tarziu, daca este sa tinem cont ca retragerea capitalului din China a inceput inca din 2014 si continua si in prezent intr-un ritm alarmant.

In iulie, de exemplu, rezerva valutara din bancile comerciale ale Chinei a scazut cu 39 de miliarde de dolari, conform datelor statistice prezentate de portalul Quartz.

China nu poate recurge pe fata la controlul capitalului, desi acest lucru ar putea asigura mentinerea unei dobanzi de referinta scazute si stabilitatea yuanului, fara a periclita integrarea monedei in cosul valutelor de rezerva ale FMI.

In acelasi timp, acelasi risc il ridica si retragerile masive de capital din economia chineza.

Pentru moment, Beijingul isi poate proteja moneda nationala apeland constant la rezerva valutara de 3.650 de miliarde de dolari, dar chiar si aceasta are o limita.

Fundul sacului

Wei Yao, unul dintre economistii sucursalei chineze a Societe Generale dezvaluie ca, de fapt, Beijingul are la dispozitie o rezerva valutara de doar 900 de miliarde de dolari pentru a sustine piata de capital si politica monetara de stabilizare a yuanului.

"Rezerva Bancii Populare a Chinei este apreciabila, dar nu nelimitata. Nu este o idee prea buna sa mentina pentru o perioada indelungata aceasta batalie de stabilizare a pietei valutare", sustine Wei.

Citigroup a facut public faptul ca nivelul datoriilor pe termen scurt contractate de China se ridica la 2600 de miliarde de dolari, rezerva aflata la dispozitia autoritatilor fiind, in realitate, destul de redusa.

"Conform standardelor de pe pietele emergente, gradul de adecvare al rezervelor Chinei este extrem de scazut. Doar Africa de Sud, Cehia si Turcia au scoruri mai reduse in pietele emergente analizate de noi", au comentat expertii Citigroup.

Dupa o pierdere de 42% suferita in ultimele trei luni de indicele Shanghai Composite si un razboi valutar declansat pe pietele asiatice de devalorizarea controlata a yuanului, China se confrunta acum cu un sentiment de neincredere din partea investitorilor.

Inclusiv datele oficiale prezentate de Beijing sunt puse adesea sub semnul intrebarii.

Masuri de urgenta

"Trebuie sa intelegem mai bine ceea ce se petrece in China. Recentele decizii luate de autoritatile de la Beijing nu sunt parte a unui program coerent prestabilit.

Par mai degraba sa se constituie intr-o serie de masuri de urgenta menite sa rezolve crizele ivite peste noapte", considera ministrul de Finante columbian, Mauricio Cardenas, intr-un interviu acordat CNN Money.

"Daca ar avea un plan si ar creste gradul de comunicare ar fi un lucru benefic pentru economia mondiala si pentru tarile emergente, in particular", sustine oficialul sud-american.

Lipsa de comunicare a Beijingului este vadita de secretomania care inconjoara actul decizional, dar si de neconcordanta datelor oficiale prezentate de autoritati.

Au existat voci care au afirmat ca, inclusiv in baza datelor privind consumul de energie si transportul de marfuri, cresterea economica a Chinei din primul semestru, prezentata de Beijing ca fiind de 7%, ar avea un nivel mult mai scazut, aproape de 3,8 procente.

In ultimii 30 de ani, lipsa de transparenta a Beijingului a parut sa nu deranjeze pe nimeni.

Cifrele oficiale aratau o crestere constanta de peste 10%, iar criticii puteau fi usor redusi la tacere de activitatea febrila depusa pe miile de santiere gigantice deschise in tara.

Acum, din pozitia de a doua economie a lumii, China nu mai are cum sa evite intrebarile incomode privind cresterea economica inregistrata, in conditiile in care aceasta se reflecta in evolutia economiilor din Africa, zona euro sau din Statele Unite.

Ramane de vazut acum daca scaderea rezervelor minime obligatorii pentru banci si incurajarea creditelor pe termen scurt, ultimele doua masuri dispuse de Beijing, vor da scanteia repornirii motoarele economiei din China.

In caz contrar vom asista la un spectacol de iluzionism financiar intretinut sub amenintarea declansarii unei noi crize globale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara China, #crestere economica china, #depresiune economica globala, #datorii china , #Criza financiara