Economist german: Inca nu avem o criza euro!

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:57
1292 citiri
Economist german: Inca nu avem o criza euro!

Existenta unei crize euro a ajuns sa fie aproape o realitate acceptata in ultimele luni, in timp ce unele tari din zona euro se lupta sa faca fata unui nivel ridicat al datoriei suverane, iar viitorul monedei unice este pus sub semnul intrebarii.

Cu toate acestea, un economist german considera ca "inca nu ne confruntam cu o criza euro", potrivit CNBC.

"Nu este o problema a sistemului monetar, este o problema a institutiilor financiare, in special a bancilor mari", considera Helmuy Siekmann, economist la Universitatea Goethe.

In opinia acestuia, criza se afla abia la inceput. Comentariile sale au venit imediat dupa ce bursele europene au deschis pe rosu, fiind predominate de o atmosfera incordata, in asteptarea summit-ului UE de duminica.

Liderii UE sugereaza ca este nevoie de 80 de miliarde de euro pentru a recapitaliza bancile europene, cu toate ca FMI avansase o suma de 200 de miliarde de euro, potrivit unui raport publicat in Financial Times.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a avut o intalnire de urgenta cu cancelarul german, Angela Merkel, in cursul zilei de miercuri, pentru a pune la punct ultimele detalii de dinaintea summit-ului. Recapitalizarea bancilor a ramas inca in discutie.

Economistul german este de parere ca a existat o oportunitate de a recapitaliza bancile inca de la inceputul crizei financiare actuale, din 2008, ocazie pe care europenii au pierdut-o.

"Le-am fi putut recapitaliza cu fonduri pe care le avem in Germania, pe baza de voluntariat. Acum, situatia a evoluat si este mult mai dificil de rezolvat", a adaugat acesta.

Sumele aferente Fondului European de Stabilitate Financiara, puse la dispozitie pentru a salva tari precum Grecia, se ridica la 440 de miliarde de euro, desi unele rapoarte au sugerat ca acestea ar fi fost suplimentate pentru a face fata unei situatii mult mai dificile, in care economiile unor tari precum Spania si Italia ar avea si ele nevoie de ajutor financiar.

"Avem problema datoriei suverane din unele tari care si-au salvat bancile lor, dar nu au avut o politica fiscala sustenabila. Nu e nimic nou, dar a devenit o problema, a mai precizat Siekmann.

In opinia acestuia, aceasta combinatie intre criza datoriilor suverane si capitalul prea putin din marile banci ar putea fi o amenintare reala la adresa stabilitatii fianciare.

Economistul spune ca Europa are nevoie de o solutie complexa. De asemenea, liderii europeni trebuie sa faca diferenta intre solutiile unei crize pe termen mediu si actiuni de prevenire pe termen lung pentru a face sistemul mai rezistent la socuri financiare.

#criza zona euro, #recapitalizare banci europene, #summit ue, #angela merkel, #nicolas sarkozy , #Criza financiara