Entuziasmul pietelor, trecator. Dupa Grecia, investitorii vor o noua victima

Marti, 21 Februarie 2012, ora 18:37
1901 citiri
Entuziasmul pietelor, trecator. Dupa Grecia, investitorii vor o noua victima
Entuziasmul pietelor, dupa acordul Greciei, trecator

Grecia primeste acordul dorit, dar entuziasmul nu va dura mult. Dupa un timp, situatia va reveni la normal, spun analistii. Bursa de Valori din Bucuresti va continua sa ramana volatila, iar pietele financiare vor incepe din nou sa isi puna intrebari in legatura cu diversele puncte slabe din zona euro.

Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management spune ca piata bursiera din Romania va ramane volatila.

"Perspectivele sunt clar mai bune, cu o mica observatie, legata de un deficit de finantare, pentru economia romaneasca. Deficitul se "datoreaza" bancilor grecesti si ajustarilor prin care vor trece bancile vest-europene", spune managerul, pentru Business24.

Analistii financiari Aurelian Dochia si Lucian Davidescu apreciaza ca entuziasmul pietelor este trecator si ca, in curand, situatia va reveni la normal.

"Pietele in asemenea cazuri se lasa furate de entuziasm si tind sa creasca. De altfel, chiar de ieri, inainte ca acordul sa fie aprobat, pietele aratau increderea ca acesta se va finaliza", spune Aurelian Dochia, pentru Business24.

Opinia sa este impartasita de Lucian Davidescu, care mentioneaza ca pentru o saptamana sau chiar mai mult va fi primul val de entuziasm. "Atat optimistii, cat si pesimistii sunt euforici. Vom vedea "traditionalul salut" la adresa acestor masuri".

Dupa cateva saptamani insa, pietele financiare vor incepe sa isi puna intrebari in legatura cu diversele puncte slabe din zona euro.

"Grecia este una, dar stim cu totii ca mai sunt si altele. Toate aceste tari au datorii foarte mari si trebuie sa aplice planuri de austeritate, care vor duce la recesiune si care vor face si mai dificila plata datoriei. Exista un cerc vicios care s-a instalat si din care este foarte greu de iesit, explica Aurelian Dochia.

Pachetul de salvare al Greciei acopera situatia de pana acum, dar nu exista o solutie pentru a acoperi deficitele cronice de acolo, atrage atentia Lucian Davidescu.

"Daca dupa aceste masuri de austeritate vor urma revolte si nemultumiri care sa duca la noi scaderi de productivitate si la noi situatii de incapacitate de plata, atunci inseamna ca vom intra intr-o spirala care nu se va sfarsi prea curand", spune analistul financiar.

Aprecierea euro, "inclusa in pret"

Intrebat ce se va intampla cu moneda unica europeana, Lucian Davidescu spune ca este foarte greu de facut o predictie asupra cursului valutar, dar ca premizele sunt de crestere a monedei.

"Totusi, este foarte important de stiut ca aprecierea euro a fost luata in calcul de piete si "inclusa in pret". S-ar putea ca marja de apreciere sa nu fie atat de mare pe cat pare", spune Lucian Davidescu.

Pentru leu si in general pentru monedele emergente din apropiere, acordul Greciei reprezinta o veste buna.

"Creste apetitul pentru risc, iar leul se va intari, in momentele in care investitorii sunt dispusi sa caute si altceva decat dolari. Cel putin pentru o vreme, este putin probabil sa asistam la un derapaj, dar acest lucru nu inseamna ca exista o garantie pentru cursul valutar", conchide Davidescu.

Aurelian Dochia este de aceeasi parere si spune ca riscul asupra leului continua sa ramana, "pentru ca nu exista o legatura foarte evidenta si directa intre pachetul de imprumut care este dat Greciei si ceea ce se va intampla cu Romania. Sunt multe alte influente mai directe asupra leului, decat acest pachet de ajutor".

Aurelian Dochia atrage atentia ca euro poate urma acelasi scenariu, pe care il putem vedea de fiecare data cand "exista astfel de intalniri, negocieri, acorduri".

"Tot timpul se repeta acelasi scenariu, in care pietele initial au o reactie pozitiva, dupa care, in cateva saptamani, ajung din nou de unde au plecat.

Euro s-a apreciat, dar urmeaza sa scada, dupa ce va disparea euforia primului moment. Toata lumea isi da seama ca exista inca multe semne de intrebare si lucruri care nu sunt rezolvate prin acest pachet de imprumut care a fost agreat ieri", precizeaza Aurelian Dochia.

Analistul spune ca moneda nationala, in general, a atins o evolutie in linie cu celelalte monede. "Chiar a fost mai stabil, in comparatie cu monedele din Estul Europei, daca analizam o perioada mai mare de timp, de pana la un an de zile".

Dupa Grecia, pietele isi vor cauta o "noua victima"

Ambii analisti financiari spun ca perspectivele pe termen mediu si lung sunt destul de slabe. In timp ce Lucian Davidescu apreciaza ca pietele isi vor cauta "urmatoarea victima", Aurelian Dochia sustine ca exista un cerc vicios care s-a instalat.

"Pietele vor insista pe Grecia sau in cazul in care nu va mai fi nimic de platit acolo, atunci pietele isi vor cauta urmatoarea victima. Vor inceta sa taie de pe lista cel mai prost client.

Toata lumea se va feri de statele care stau prost, chiar daca au rating si performante bune. Am vazut deja asta in cazul Spaniei, Italiei sau Irlandei. Banii sunt mai putini decat necesarul si evident ca nu ajung pentru toata lumea. O parte dintre tarile care incearca sa se imprumute, nu vor reusi", spune Lucian Davidescu.

Banca Centrala Europeana poate influenta pietele

Aurelian Dochia subliniaza ca statul elen este doar unul cu probleme si ca mai exista tari cu datorii foarte mari, "care trebuie sa aplice planuri de austeritate, care vor duce la recesiune si in final vor face si mai dificila plata datoriei".

Exista un cerc vicios care s-a instalat si din care este foarte greu de iesit, concluzioneaza Aurelian Dochia.

"Deocamdata, cred ca pozitia Bancii Centrale Europene este cea mai importanta si poate influenta pietele.

Prin masurile initiate, la sfarsitul lui 2012, a produs o relaxare a pietelor si s-a ajuns ca Italia sa se poata imprumuta la niste dobanzi foarte foarte scazute, pentru ultimul an de zile. Aparent, lucrurile au evoluat bine, dar nu sunt niste rezolvari de fond", incheie analistul economic.

#Grecia acord, #piete financiare Grecia, #evolutie euro, #evolutie leu, #Aurelian Dochia Grecia, #Lucian Davidescu Grecia , #Criza financiara