Franta declara razboi paradisurilor fiscale, dupa un model aplicat de Romania

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:30
2108 citiri
Franta declara razboi paradisurilor fiscale, dupa un model aplicat de Romania
Franta se lupta cu paradisurile fiscale

Dupa ce a fost "ranit si zdrobit" de miniciunile fostului sau ministru al Bugetului, care a recunoscut ca are un cont secret in Elvetia, presedintele francez Francois Hollande duce lupta impotriva coruptiei si paradisurilor fiscale la un alt nivel, printr-un amplu proiect de lege, care prezinta o serie de similaritati cu masurile luate in Romania, in 2002.

Scandalul de coruptie in care a fost implicat ministrul Bugetului din Franta, Jerome Cahuzac, a reprezentat unul dintre pretextele invocate de seful statului francez care a spus, miercuri, dupa o sedinta a consiliului ministrilor, ca vrea sa dea o replica rapida luptei impotriva fraudelor bancare in general si a paradisurilor fiscale in particular.

Hollande a subliniat necesitatea unei lupte "implacabile" impotriva derivelor provocate de lumea banului si a speculatiei financiare: "Trebuie sa reactionam rapid, pentru ca francezii ne cer acest lucru, o republica exemplara este una in care lupta impotriva fraudei fiscale trebuie sa poata fi operata cu succes".

Infiintarea unui parchet financiar anticoruptie, declaratia de avere obligatorie, sanctiuni mai aspre pentru functionarii statului si introducerea unor serii de actiuni obligatorii pentru banci, printre care publicarea anuala a cifrei de afaceri, sunt doar cateva dintre "armele" pe care vrea sa le foloseasca Hollande in lupta.

Toate acestea au fost deja aprobate in Romania, incepand din 2002, iar consultantul financiar Ionel Blanculescu remarca similaritatile. "Este un sentiment de dejà vu si cred ca aceasta strategie a fost pregatita din timp. Vorbim despre un precedent istoric nemaipomenit si despre faptul ca Franta adopta niste masuri luate de Romania inca din 2002".

Franta infiinteaza echivalentul DNA

Hollande da unda verde pentru infiintarea unui Parchet financiar pentru lupta impotriva coruptiei si a marilor fraude fiscale, iar responsabilii publici, deputatii si "marii patroni" vor fi obligati sa completeze o declaratie de avere.

In proiect nu se mentioneaza exact ce inseamna "marii patroni" dar pe 24 aprilie, cand proiectul trebuie prezentant in fata parlamentarilor pentru aprobare, seful statului va fi obligat sa detalieze.

Hollande a subliniat ca orice conflict de interese in exercitarea unei functii trebuie evitat. "Cetatenii francezi trebuie sa fie siguri ca alesii lor nu vor fi in situatia de a comite fraude sau evaziuni fiscale sau de a se imbogati ilicit in perioada exercitarii unui mandat", spune presedintele Frantei.

Situatia bancilor, la control

Bancile franceze vor fi obligate in fiecare an sa publice listele cu filialele din strainatate, cu cifra de afaceri, cu rezultatele trimestriale.

Hollande a declarat ca va considera paradis fiscal orice tara care nu raspunde la solicitarea oficiala, financiara si fiscala, indiferent daca statul caruia i-au fost cerute informatii este sau nu exotic. Cu alte cuvinte, tari precum Germania, Italia sau chiar Romania risca sa fie incadrate la categoria "persona non grata" si sa capete eticheta de paradis fiscal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franta paradisuri fiscale, #masuri economice Franta, #lupta paradis fiscal , #Criza financiara