Intalnire Merkel - Sarkozy. Viata euro, salvata prin suprataxarea bancilor?

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 12:27
2160 citiri
Intalnire Merkel - Sarkozy. Viata euro, salvata prin suprataxarea bancilor?
Intalnire Merkel Sarkozy

Supravietuirea monedei euro este, din nou, pusa in discutie. Liderii europeni care se intalnesc luni, la Berlin, iau in considerare masuri extreme pentru salvarea euro. Printre acestea se numara suprataxarea sistemului financiar.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez se intalnesc, luni, alaturi de alti lideri europeni, la Berlin, pentru a stabili un plan coerent de salvare a monedei euro, scrie Bloomberg. Pe agenda intrunirii se afla mai multe puncte importante, printre care se numara relansarea cresterii economice in zona euro, limitarea ratei somajului si salvarea euro.

Liderii europeni iau in considerare chiar suprataxarea sistemului financiar, o masura care ar putea fi introdusa chiar inainte de sfarsitul acestui an. Ministrul francez, pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti, precizeaza ca o decizie ferma in acest caz va fi luata la summitul programat pe 30 ianuarie. Totusi, surse apropiate intalnirii de luni, intre liderii europeni, arata ca acestia se gandesc deja la impozitul pe tranzactiile financiare.

"Acest lucru va fi discutat la urmatorul summit european (n.r.: 30 ianuarie). Decizia cu privire la impozitul pe tranzactiile financiare a fost luata de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel si va fi introdusa inainte de sfarsitul anului 2012,", a declarat Leonetti, citat de AFP.

Ministrul francez a spus ca 26 de tari, din totalul de 27 de state europene nu sunt impotriva acestei masuri. Singura care se opune este Suedia, intrucat "are experiente negative in acest domeniu". La inceputul acestui an, ministrul de Finante al Frantei, Francois Baruan, a declarat ca Franta si Germania vor vor face publice pe 23 ianuarie propunerile care vizeaza introducerea taxei pe tranzactiile financiare.

Comunitatea bancara din Romania respinge suprataxarea

Suprataxarea bancilor face parte dintr-un plan mai amplu de masuri de combatere a crizei din zona euro. Autoritatile mondiale de reglementari bancare au convenit sa propuna o taxa suplimentara de capital pentru marile banci, astfel incat acestea sa devina mai sigure pana in 2019.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, declara, in septembrie anul trecut, ca o eventuala taxare suplimentara a bancilor care opereaza in Romania ar fi incorecta. Seful ARB sustine ca aceasta masura nu poate fi aplicata in Romania, pentru ca statul roman nu a fost obligat sa salveze bancile, asa cum s-a intamplat in alte tari europene.

"As vrea sa exprim un punct de vedere al comunitatii bancare cu privire la o idee care se vehiculeaza in ultimul timp, la nivel european, la nivelul Comisiei Europene si anume suprataxarea bancilor.

Comunitatea bancara din Romania considera ca ar fi incorect pentru bancile care opereaza in Romania sa fie suprataxate, in conditiile in care statul roman nu a fost obligat sa sustina de-a lungul ultimilor ani sistemul bancar romanesc prin infuzii de capital, prin diverse alte metode in sensul ajutorarii sistemului bancar", spunea, la acea data, Radu Gratian Ghetea.

La randul sau, si presedintele Romaniei s-a aratat impotriva taxarii suplimentare a bancilor. Seful statului a promis ca bancile nu vor fi suprataxate si a mentionat ca Guvernul nu a luat niciodata in calcul o asemenea posibilitate.

"Daca Guvernul si-ar fi pus problema taxarii bancilor, o facea cand era in cea mai dificila situatie. Daca nu a facut-o atunci, fiti sigur ca nu o va face nimic acum. Am discutat cu premierul, cu ministrul de Finante, niciodata nu au luat in calcul venituri realizate prin taxarea suplimentara a bancilor", declara, anul trecut, Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intalnire merkel sarkozy, #Merkel Sarkozy euro, #suprataxare banci, #suprataxare , #Criza financiara