Liviu Voinea (GEA): Prin compensarea lipsei exporturilor in zona euro, Romania ar putea evita criza

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:31
1690 citiri
Liviu Voinea (GEA): Prin compensarea lipsei exporturilor in zona euro, Romania ar putea evita criza

O posibila noua recesiune in zona euro, in 2012, poate afecta si Romania, dar tara ar putea evita recesiunea prin compensarea lipsei de exporturi in zona euro, a declarat, joi directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

"Criza poate afecta Romania prin cresterea de costuri si respectiv prin reducerea finantarii. Romania poate compensa teoretic exporturile din zona euro catre alte zone doar pe termen scurt, insa pe termen lung trebuie sa gaseasca alte piete. Poate ca dezvoltarea productiei Ford, anul acesta, ar putea fi o solutie, dar am avea nevoie de zece companii Ford, care sa ajute la compensarea exporturilor", a spus Voinea.

El considera ca Romania are resurse de finantare interne mai sigure, dar sunt necesare politici bugetare si fiscale adecvate.

"Pe partea de necesar de finantare, lucrurile nu sunt atat de grave. Statul nu se mai finanteaza extern de cateva luni bune. Ne finantam doar la intern si aici nu suntem afectati de costul imprumutului sau ratingul de tara, ca la extern. Finantarile interne ar putea avea si avantajul resurselor populatiei. Pe intern, resursele sunt destul de mari si la nivelul populatiei.

"Populatia are bani in banci, circa 24 de miliarde lei, bani care ar putea fi atrasi prin emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice, ca o solutie imediata de linistire a problemei necesarului de finantare", considera directorul GEA.

Basescu: Zona euro din nou in recesiune in 2012

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat miercuri ca toate analizele arata ca in 2012 zona euro va intra din nou in recesiune.

"Toate analizele arata ca anul 2012 - partea a doua a anului 2012 -, este un an in care zona euro risca sa intre din nou in recesiune. Din acest motiv, este esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor nostri europeni".

"Cu o zona euro intrata in recesiune, Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize si oricat de adanca ar fi aceasta criza", a spus presedintele Romaniei.

Voinea: Romania are si resurse fiscale nefolosite

Liviu Voinea apreciaza ca in politicile bugetare exista zone nevalorificate pentru acoperirea necesarului de finantare interna.

"In constructia bugetara exista zone in care cheltuielile publice sunt prea mici, dar exista si zone unde se face risipa. Romania are inca resurse bugetare nefolosite, in sensul in care pot fi facute economii substantiale de la investitii si de la achizitii publice care nu sunt eficiente".

"Romania are si resurse fiscale nefolosite, nu doar in sensul ca nu incaseaza suficient, ci si in sensul ca nu taxeaza suficient pe cei mai bogati. De exemplu, impozitarea proprietatii este scazuta in Romania. Impozitarea tranzactiilor imobiliare e practic scutita de taxe, doar doi la suta, in loc de 16 la suta, cum ar fi normal".

"Sunt multe zone si in politica bugetara si in politica fiscala de unde pot fi adusi bani la buget, fara sa fie afectate salariile si pensiile, cu efecte sociale", a subliniat Liviu Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara Romania, #recesiune 2012 Romania, #declaratii Basescu recesiune, #masuri austeritate romania , #Criza financiara