Nici managerii de top nu mai pot sa fenteze criza

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 10:43
1337 citiri
Nici managerii de top nu mai pot sa fenteze criza

7 din 10 directori executivi afirma ca firmele lor vor fi afectate de criza financiara, arata un sondaj anual global, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC)

 

Dintre acestia, aproape 80% au afirmat ca se confrunta cu costuri de finantare mai mari, iar din acest motiv aproape 70% dintre respondenti isi vor amana investitiile planificate. Companiile din sectorul bancar, al utilitatilor, din constructii, industria de divertisment si industria constructoare de masini vor fi cel mai probabil afectate, considera Directorii Executivi. In opinia personalului de conducere, asocierile in participatiune (joint-ventures) vor depasi ca importanta fuziunile si achizitiile (M&A) transfrontaliere, scrie Business Standard.

Optimismul managerilor a scazut drastic in ultimele luni, doar unul din cinci afirmand ca sunt foarte increzatori in cresterea veniturilor in viitorul an, fata de 50% anul trecut. Totodata, mai mult de un sfert dintre respondenti si-au exprimat pesimismul privind perspectivele pentru anul urmator. Directorii executivi nu prevad o situatie prea roz nici in ceea ce priveste dezvoltarea pe termen lung si prognozeaza o revenire lenta din criza. Doar 34% dintre respondenti au afirmat ca sunt foarte increzatori ca vor inregistra o crestere a afacerii pe care o conduc pe parcursul urmatorilor trei ani, fata de 42% in sondajul de anul trecut.

Afectati puternic de recesiune si de costurile oscilante ale energiei si marfurilor, directorii executivi din toate regiunile lumii afirma ca incearca sa isi sustina companiile si sa se pregateasca pentru redresarea economica. In total, mai mult de 80% au afirmat ca iau masuri pentru reducerea costurilor cu energia prin eficientizarea activitatilor si mai mult de jumatate au afirmat ca sunt in cautare de surse alternative de energie.
 
Personalul eficient si talentat ramane de asemenea o prioritate pentru directorii executivi. Numarul scazut de candidati cu abilitati esentiale a fost mentionat drept o problema-cheie de catre aproape 70% dintre respondenti.
 
Pentru sondajul realizat de PwC au fost intervievati 1.124 de directori executivi din 50 de tari, in ultimul trimestru al anului 2008.

#companie, #criza, #sondaj , #Criza financiara