Omul care a prevestit socul bursier din China vorbeste acum de o criza. 5 puncte nevralgice

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:08
6083 citiri
Omul care a prevestit socul bursier din China vorbeste acum de o criza. 5 puncte nevralgice
Foto: Wikimedia

Revenirea economiei americane si mult asteptata crestere a ratei dobanzii la dolar nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea. Hao Hong, seful analistilor de la Bocom International, vorbeste chiar de o criza, in conditiile in care tot el a pronosticat corect socul de pe piata de capital din China.

Aprecierea dolarului ar putea fi factorul declansator pentru o noua criza financiara, prevede analistul chinez. "Ori de cate ori contul curent al Statelor Unite s-a imbuntatit, concomitent cu dolarul, undeva in lume, o tara a intrat intr-un soi de criza", a explicat Hao Hong pentru Bloomberg.

Criza lichiditatilor

Pentru Hong, o criza a lichiditatilor in dolari este iminenta, cel putin din perspectiva oferita de piata chineza.

Vulnerabilitatile sunt reprezentate de piata imobiliara din Hong Kong, serviciile de creditare online din China si imprumuturile in dolari realizate de coporatiile din aceasta tara.

Evolutia yuanului din acest an, cu un curs depreciat cu 4,2% in fata dolarului american fata de 2014, demonstreaza ca marile companii din China, obisnuite sa se imprumute in valute straine, au inceput sa cumpere masiv dolari pentru a se proteja in fata unor posibile pierderi.

"Vedem companii care au inceput sa plateasca rapid imprumuturile in dolari si care reduc, astfel, o parte din riscuri, dar nu pe toate", constata Hong.

Imprumuturi masive

Riscuri majore se intrevad si in industria financiara online din China, unde nivelul datoriilor contractate a ajuns anul acesta la 54 miliarde de dolari. Sectorul nu este insa singurul cu vulnerabilitati majore.

Obligatiunile in dolari emise de marile companii chineze au ajuns anul acesta la 94 de miliarde, fata de 2,4 miliarde, nivel atins in anul 2008. In cele doua cazuri, cresterea graduala a ratei dobanzii de referinta pe piata americana nu poate fi decat ingrijoratoare.

Din acest punct de vedere, un prim semnal de alarma este dat de nivelul creditelor neperformante raportate de bancile din China in al treilea trimestru al acestui an. Acestea au crescut cu 10% fata de trimestrele anterioare.

La fel, piata imobiliara din Hong Kong a inregistrat o crestere cu peste 100% fata de nivelul anului 2009, dar ar putea cobori cu 20 de procente in cel mult doua trimestre, estimeaza analistul Bocom.

La mana Rezervei Federale

Un alt risc il reprezinta retragerea accelerata a capitalului de pe piata din China, in contextul in care Rezerva Federala estimeaza o crestere a costurilor de imprumut pe piata americana cu 1,375% pana la sfarsitul anului viitor.

Hong crede ca in 2016, yuanul va pierde alte 5 procente in fata dolarului american, in vreme ce indicele Shanghai Composite ar putea marca o scadere cu 20% fata de nivel atins in prezent.

"Provocarea anului 2016 este ca am devenit prea multumiti de reformele noastre si pierdem din vedere riscul de contagiune financiara pe masura ce sistemul financiar din China se deschide treptat.

Riscuri pot aparea si in alte sectoare, in special daca Rezerva Federala, accentueaza ritmul de crestere a dobanzii de referinta", spune Hong.

#datorii companii chineze, #contagiune financiara China, #dobanda referinta SUA, #reforme china , #Criza financiara