Plan de salvare: Greii Europei pun la cale o Super Uniune

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:17
1479 citiri
Plan de salvare: Greii Europei pun la cale o Super Uniune

Dupa cativa ani in care pietele financiare au fost zguduite de criza financiara, iar liderii europeni s-au aratat neputiinciosi, Europa se confrunta cu o noua "furtuna": cea a solutiilor. Vezi ce plan au de gand sa propuna la Bruxelles "quartetul" format din presedintii celor mai importante institutii europene.

Presedintii principalele institutii europene Herman Van Rompuy, Mario Draghi, Jose Manuel Barosso si Jean-Claude Junker au redactat un document de sapte pagini in care propun o serie de masuri pe termen lung ce pot asigura succesul uniunii fiscale in UE.

The Guardian, citand documentul redactat de cei patru presedinti, prezinta solutiile propuse ca o incercarea de a transforma zona euro intr-o federatie politica cu drepturi depline.

Propunerile celor patru presedinti vizeaza consolidarea uniunii economice si financiare, pentru a asigura stabilitatea si pentru a sustine prosperitatea.

In viziunea celor 4 reprezentati, singura masura pentru a recastiga increderea investitorilor si a creste numarul locurilor de munca este o "ahitectura" rezistenta intre domeniul fiscal, economic si politic, se arata in document.

Un plan pe termen lung trebuie sa aiba in vedere eventualele "provocari" pe care le-ar putea avea o uniune financiara. Tarile din zona euro sunt foarte diferite, si elaborarea politicilor la nivel national este cea mai eficienta metoda pentru multe dintre deciziile economice. Cu toate acestea, hotararile la nivel national nu au "expunerea" necesara la nivelul intregii zone euro pentru ca efectele lor sa fie resimtite.

Prin urmare, politicile nationale trebuie sa reflecte in totalitate prezenta intr-o uniune monetara. Uniunea monetara ar trebui sa determine un mix intre politicile nationale cu o politica monetara unica.

"Pilonii" de sprijin a UE

Raportul redactat de cei patru presedinti urmareste intarirea a patru "piloni": uniunea fiscala, politici bugetare si economice comune, asigurarea libertatii si legitimitatii de a lua decizii in cadrul uniunii fiscale.

In ceea ce priveste uniunea fiscala, presedintii celor mai importante institutii europene au ajuns la concluzia ca, pentru a avea succes pe permen lung, trebuie avute in vedere noi masuri. Un sistem de supraveghere care sa se asigure ca tarile urmeaza directivele Uniunii Europene este una dintre propunerilor lor in acest sens.

Documentul stipuleaza constituirea unei noi uniuni bancare la nivel european in care BCE sa aiba rol de supraveghere.

In plus, Mecanismul European de Stabilitate (MES) ar putea fi utilizat ca instrument fiscal in cadrul uniunii bancare, deschizand calea recapitalizarii bancilor care au probleme.

O alta propunere este crearea unor fonduri comune care sa fie puse la dispozitia bancilor pentru remedierea crizelor. Aceasta ar putea fi folosita ca un garant pentru eventuale credite, si ar creste credibilitatea acordurilor deja incheiate.

Control asupra bugetelor nationale, necesar?

Al doilea pilon care are nevoie de masuri de sprijinire este uniunea bugetara. Uniunea Europeana ar trebui sa aiba autoritatea de a hotara impreuna cu autoritatile nationale eventuale modificari la nivelul bugetului national. In acest mod, Uniunea Europeana poate tine sub control respectarea de catre fiecare tara a obligatiilor asumate.

Politici economice comune care sa sustina cresterea economica si cea a numarului locurilor de munca este o alta masura propusa de "quartetul" presedintelor celor mai importate institutii europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza financiara, #solutii anticriza, #uniune fiscala Bruxelles , #Criza financiara