Presa americana: Criza din Europa seamana cu "luptele greco-romane"

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:48
1060 citiri
Presa americana: Criza din Europa seamana cu "luptele greco-romane"

Nu doar noi ne-am saturat sa tot auzim de criza financiara din Europa, ci si presa din strainatate, care compara problema cu care se confrunta tarile Uniunii Europene cu o "lupta greco-romana". Presa straina identifica sursa de plecare a crizei actuale in Atena si mentioneaza ca problemele s-au extins pana la Roma, crescand in amploare in fiecare zi.

Presa americana observa ca nu este doar o problema a Europei, ci si a lor, din cauza ca bancile proprii au milioane de dolari investiti in Grecia, Franta, Germania si sectoarele private din aceste tari si nu numai. Zona euro, luata ca ansamblu, este una dintre cele mai mari forte economice din lume, iar, imediat dupa Canada, este cea de-a doua zona de export a produselor "made in U.S.A.", cu 18% din valoarea totala a exporturilor Americii.

Mai mult, legatura dintre cele doua continente se extinde si la piata muncii, companiile europene fiind o sursa mare de slujbe pentru cetatenii americani. Spre exemplu, doar BMW a anuntat in aceasta saptamana o investitie de 350 de milioane de dolari intr-o fabrica in Alabama. Astfel, daca economia germana se va prabusi, gigantul auto va trebui sa isi retraga investitia, afectand astfel un numar mare de posibili angajati americani.

Ei observa si dominoul creat de criza datoriilor suverane din Grecia, care pot produce astfel de datorii si in alte tari membre U.E., adancind criza economica in care se afla toate pietele financiare.

"Bancile epuizeaza bunurile actionarilor, iar apoi cer ajutor guvernelor. Dexia, banca franco-belgiana, s-a vandut singura catre companii controlate de stat in Belgia si Franta. Iar acest lucru se poate intampla si in alte state," atentioneaza Daniel Gross, editor economic la Yahoo!Finance.

Ca un ultim punct, Gross noteaza diferentele dintre Banca Centrala a Europei si Fed-ul american, BCE neavand aceleasi drepturi de interventie in economiile statelor UE. "BCE, spre deosebire de Fed, nu poate tipari bani in cantitati mari pentru a tine criza la distanta," arata Gross.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presa criza financiara, #analiza criza financiara, #sursa criza Europa, #diferente BCE Fed , #Criza financiara