Previziuni: Economia europeana va fi marcata de recesiune in 2012

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:42
1725 citiri
Previziuni: Economia europeana va fi marcata de recesiune in 2012
Recesiune

Economia europeana va intra in recesiune anul acesta, iar economiile europene in curs de dezvoltare vor fi zonele cele mai expuse la intensificarea crizei, prin canale comerciale si de credit, a declarat miercuri country cluster manager, Coface Romania, Bulgaria, Slovacia, Cristian Ionescu.

In 2012, economia europeana va fi marcata de o rata a recesiunii de -0,1%, in timp ce cresterea se va stabiliza in SUA la +1,6% si va reveni in Japonia la +1,8%. Acest fapt ar trebui sa previna o intoarcere la etapa cea mai dificila a crizei din 2008-2009, caracterizata printr-o recesiune sincronizata in toate cele trei zone economice avansate. In ansamblu, cresterea in economiile avansate va fi de 1,1% in 2012.

"Tarile in curs de dezvoltare isi mentin cresterea, la 5,1%, cu o scadere de 0,6 puncte in PIB, comparativ cu 2011. Economiile europene in curs de dezvoltare vor fi zonele cele mai expuse la intensificarea crizei euro, atat prin canale comerciale, cat si de credit bancar extern", a declarat Cristian Ionescu.

Potrivit Coface, intervalul de timp de la a doua jumatate a anului 2009 si pana la prima jumatate a anului 2011 a reprezentat o scurta ameliorare pentru economia mondiala. Situatia la nivel international s-a deteriorat din vara anului 2011 cu inrautatirea crizei in zona euro.

Coface a observat o deteriorare clara a comportamentului de plata a firmelor in a doua jumatate a anului 2011, cu o crestere abrupta a incidentelor de plata. Pentru anul 2011 in ansamblu, Coface a inregistrat o crestere de 19% a incidentelor de plata pe plan global, cu o crestere deosebit de pregnanta (28%) pentru firme, in zona euro.

Coface a redus clasificarea evaluarii sale pentru Italia si Spania

Deteriorarea soliditatii medii a companiilor demonstreaza faptul ca aceasta criza ia o noua directie si ca a atins un nivel sistemic global odata cu intrarea Italiei in recesiune. Situatia pare sa difere de socul din 2008, ca rezultat al acestui efect de masa critic, dar si datorita interdependentei financiare marite si a expunerii bancilor, atat in interiorul, cat si in exteriorul UE, fata de datoriile suverane europene.

In baza situatiei deteriorate, Coface a redus clasificarea evaluarii sale pentru Italia si Spania cu un nivel, la A4. Italia a devenit vulnerabila din cauza datoriei publice masive; Spania din cauza nivelului datoriilor din sectorul privat al acesteia.

Cele doua puteri economice din sudul Europei vor suferi, de asemenea, in urma unei restrangeri a activitatii in 2012. Coface a remarcat o crestere de 50% a incidentelor de plata ale companiilor in cele doua tari, de la inceputul anului 2011.

Cel mai afectate vor fi economiile europene in curs de dezvoltare

Economiile europene in curs de dezvoltare vor suferi cel mai mult in urma restrangerii cererii si miscarilor de finantare din zona euro. Data fiind expunerea acestora la datoria suverana din zona euro, bancile din Europa Occidentala vor fi obligate sa reduca sustinerea pentru filialele acestora, ceea ce va afecta acordarea facilitatilor de credit catre firme.

Activele detinute de bancile europene acopera 70% din PIB-ul est-european. Se estimeaza de asemenea, ca o cincime din cresterea din ultimul deceniu in Europa de Est se poate atribui creditului transfrontalier dinamic. Daca s-ar opri robinetul european de credite, ar rezulta un impact major asupra economiilor europene in curs de dezvoltare, care se confrunta adesea cu un sector privat cu datorii valutare masive.

Cresterea economiilor deschise se va injumatati de la 4,1% in 2011 la 2% in 2012. Evaluarile A2 ale Republicii Cehe si Sloveniei, precum si evaluarea A3 pentru Slovacia, au fost plasate sub monitorizare negativa.

Ungaria a fost depunctata la B

Ungaria se confrunta cu o neincredere marita din partea investitorilor si a fost depunctata la B. Expunerea la riscurile italiene si slabiciunea activitatii care rezulta dintr-un soc al cursului de schimb valutar, a determinat Coface sa depuncteze evaluarea Croatiei la B.

Evaluarea riscului de tara Coface masoara nivelul mediu al neefectuarii platilor de catre companii, intr-o tara data, in cadrul tranzactiilor comerciale ale acestora. Nu se refera la datoria suverana.

Pentru a determina riscul de tara, Coface combina perspectiva economica, financiara si politica a tarii, experienta Coface in plati si evaluarea climatului de afaceri. Evaluarile au o scala de sapte niveluri: A1, A2, A3, A4, B, C si D.

Grupul Coface, lider mondial in asigurarea creditelor, ofera companiilor din toata lumea solutii pentru gestionarea creantelor comerciale ale acestora. In 2010, Grupul a publicat o cifra de afaceri consolidata de 1,6 miliarde euro. 6.400 de angajati din 66 de tari asigura servicii locale in toata lumea.

#economie europeana recesiune, #recesiune economica 2012, #evaluari state europene , #Criza financiara