Romanii sunt printre cei mai nemultumiti europeni de situatia economiei nationale

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 20:20
1263 citiri
Romanii sunt printre cei mai nemultumiti europeni de situatia economiei nationale

Romanii sunt printre cei mai nemultumiti europeni in privinta economiei nationale, noua din zece considerand ca situatia este "rea", in timp ce in Grecia procentajul ajunge la 99% din populatie, potrvit unui sondaj Eurobarometru.

In Grecia (99%), Irlanda (96%), Spania (96%), Bulgaria (94%), Portugalia (92%), Ungaria (92%), Slovenia (92%), Letonia (91%) si Italia (91%) populatia este mai nemultumita de starea economieicomparativ cu Romania (89%). Imediat dupa Romania se situeaza Slovacia (88%) si Lituania (87%).

La polul opus se afla Germania, unde doar 20% din populatie nu este multumita, Luxemburg (15%) si Suedia (14%). La nivelul UE, 71% din persoanele consultate s-au declarat nemultumite de starea economiei nationale.

In privinta economiei UE dar si celei globale, romanii au o opinie mai mai buna decat europenii in general. Usor peste o treime din romani considera ca situatia economica din spatiul comunitar este buna, fata de media UE de 18%, in timp ce 22% au o opinie buna in privinta economiei mondiale, raportat la media europeana de 17%.

Respondentii din Romania sunt printre cei mai nemultumiti europeni si in privinta situatiei la locul de munca (43%), a situatiei financiare a gospodariei (60%) si a somajului (91%), toate peste mediile din UE.

Romanii mai optimisti decat alti locuitori ai tarilor europene

Romanii tind sa fie mai optimisti comparativ cu media UE in privinta evolutiei in urmatoarele 12 luni, cu asteptari mai bune in privinta economiei nationale, situatiei financiare a gospodariei, somajului, situatiei la locul de munca, economiei UE si a celei mondiale.

Cea mai importanta problema pentru Romania este in acest moment situatia economica, urmata de somaj, inflatie, criminalitate si sistemul de sanatate, pensii, taxe, arata sondajul.

Peste 70% din romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita

Peste 70% din romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, printre cele mai ridicate procentaje din UE, unde media este de 58%. Doar grecii, spaniolii si cehii au mai putina incredere in evolutia tarilor lor. Numai 12% din romani considera ca tara se indreapta intr-o directie buna.

Romanii se numara si printre europenii cu cel mai scazut nivel de incredere in Guvern (10%), Parlament (9%) si partide politice (8%). Increderea romanilor in Parlament este cea mai redusa din UE, unde media este de 27%, in timp ce in cazul Guvernului doar grecii stau mai rau (cu 8%), la o medie europeana de 24%.

Doua tari inregistreaza o incredere in partidele politice mai scazuta chiar decat Romania, respectiv Grecia, Slovenia, in timp ce in Cipru, Lituania si Letonia aceasta se afla tot la la 8%. In spatiul comunitar, increderea in partide se situeaza la 14%.

Doar 9% din romani, nivel minim in UE, sunt puternic interesati de politica, in timp ce pentru 41% interesul este mediu, iar pentru 22% scazut. Restul de 28% nu sunt interesati deloc de politica, releva sondajul.

Romanii, cea mai redusa incredere din UE in FMI

Romanii au cea mai redusa incredere din UE in capacitatea FMI de a lua masuri eficiente impotriva efectelor crizei, doar 7%, fata de media UE de 14%, in timp ce 36% considera ca rezolvarea ar putea veni de la Guvern, 25% de la UE, 13% de la G20, iar 5% de la SUA.

Sondajul a fost realizat la nivel european in perioada 5-20 noiembrie, prin 31.659 de interviuri. In Romania, institutul TNS CSOP a derulat 1.011 interviuri in acest interval.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#europeni optimism, #economie ue, #fmi , #Criza financiara