S-a gasit cauza crizei financiare: Masurile luate de cabinetul Gerhard Schroeder

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 09:47
1950 citiri
S-a gasit cauza crizei financiare: Masurile luate de cabinetul Gerhard Schroeder

Politicile economice derulate de Germania in ultimele doua decenii au determinat aparitie crizei financiare, prin efectul de avalansa produs de reducerea salariilor de productie.

In special, sunt supuse criticilor actiunile cabinetului fostului cancelar Gerhard Schroeder din 2003, cand executivul german a luat o serie de masuri menite sa reduca salariile in productie. Astfel, exportatorii germani au castigat pe seama restului Europei, se arata intr-un raport al Organizatiei Internationale a Muncii.

Pentru Europa aceste masuri au insemnat aparitia conditiilor pentru o recesiune economica prelungita. Alte tari au inceput, la randul lor, sa reduca salariile in vederea unor conditii egale de competitivitate.

Raportul OIM remarca faptul ca succesul Germaniei a fost determinat initial nu de salariile mici, ci de orientarea exporturilor sale spre pietele, in crestere, din Asia de Est.

In consecinta, necesitatea recurgerii la o masura atat de controversata nu a existat, subliniaza, in text, OIM care aminteste ca a recomandat Germaniei stoparea politicilor privind salariile mici. O astfel de actiune ar fi influentat favorabil intr-o prima etapa economia germana, iar ulterior si alte economii europene. In plus, aceasta ar fi contribuit la reducerea semnificativa a diferentelor de venit in Germania.

Criza datoriilor a afectat mai multe tari din zona euro, inclusiv Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda. Balanta comerciala negativa cronica si cresterea datoriei au condus la dificultati in plata restantelor, proces in urma caruia a aparut riscul intrarii in incapacitate de plata a tarilor respective, se mentioneaza in raportul citat.

#Gerard Schoder masuri locuri de munca, #criza financiara Germania, #masuri criza financiara Germania, #locuri de munca Germania criza , #Criza financiara