Salvarea Greciei, linistea dinaintea unei noi furtuni?

Marti, 13 Martie 2012, ora 16:20
1653 citiri
Salvarea Greciei, linistea dinaintea unei noi furtuni?

Grecia va primi a doua transa de bani din partea Troicai, dupa ce ministrii de finante ai zonei euro si-au dat acordul asupra acesteia. Dupa doua astfel de ajutoare in interval de tot atati ani, intrebarea care planeaza in piata este cand va avea Grecia nevoie de o noua mana de ajutor.

Nu doar investitorii se intreaba cat va dura starea de bine din piete si relaxarea statului elen, ci si oficialii europeni. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca nimeni nu poate exclude nevoia unui al treilea pachet de salvare, dar cu toate acestea considera ca nu este momentul in care sa se discute despre astfel de probleme, atentia trebuind sa fie indreptata spre implementarea celui de-al doilea pachet de salvare.

Situatia nu este insa nici pe departe roz pentru Grecia, in ciuda ajutoarelor repetate din partea Troicai si a interventiei liderilor Uniunii Europene pentru stergerea unui procent cat mai ridicat din datoria statului.

Companiile grecesti isi inchid portile, aproape 30% din afacerile locale din Atena fiind inchise, in timp ce rata somajului atinge cote dezastruoase. Cifra anuntata pentru luna decembrie a fost de 21%, in timp ce peste jumatate din tinerii tarii nu au loc de munca. In conditiile in care populatia Greciei este de 10,8 milioane de persoane, 1,03 milioane se afla in somaj.

In ciuda importantei masive a turismului in economia Greciei, si acest sector este puternic afectat de criza, iar situatia se va inrautati in perioada urmatoare. Aproximativ 1.000 de proprietari de hoteluri, 10% din total, si-au anuntat intentia de a-si vinde afacerea in viitorul apropiat.

Restructurarea datoriei, cu bune si cu rele

La sfarsitul saptamanii trecute, Grecia a anuntat ca a reusit sa restructureze o parte din datoria privata a statului. In urma unei participatii a peste 95% din investitori, s-au licitat titluri de stat grecesti in valoare de 152 miliarde euro, echivalentul a 85,8% din totalul de 166 miliarde euro, pentru care Guvernul a oferit titluri noi de stat si bani. Telul era de a reduce datoria statului la investitorii privati cu cel putin 53,5%.

Acum, Grecia mai adauga o problema lungii liste pe care o are, dupa ce mai multi creditori care au fost obligati sa schimbe vechile obligatiuni cu noi titluri de stat in cadrul operatiunii care a avut loc saptamana trecuta, au decis sa dea statul elen in judecata.

Grecia va primi bani de la Troica, BEI si FMI

Planul convenit de guvernul Greciei prevede noi masuri de austeritate. Aproximativ 15.000 de locuri de munca din sectorul bugetar trebuie sa fie taiate, salariul minim trebuie redus cu 20%, pana la 600 euro/luna. In plus, restructurarea datoriei private facea de asemenea parte din intelegerea Grecia-Troica si a jucat un rol decisiv in acordul celei de-a doua transe de bani.

Ministrii de Finante ai zonei euro au fost de acord in cadrul intalnirii de luni sa deblocheze suma de bani corespunzatoare celui de-al doilea plan de salvare al tarii.

Din cele 130 de miliarde de euro, 35,5 miliarde euro au fost deblocate la finalul saptamanii trecute, bani ce ar urma sa ajute bancile sa furnizeze garantii Bancii Centrale Europene. Restul pachetului, in valoare de 94,5 miliarde de euro, va fi deblocat in cursul acestei saptamani, dupa aproximarile ministrului german de Finante.

O alta suma de bani pe care Grecia spera sa o contracteze vine din partea Bancii Europene de Investitii. Valoarea pe care spera sa o atraga atinge 1 miliard de euro. Aceasta finantare va fi un stimulent pentru echilibrarea economiei, conform declaratiilor consilierului economic al prim ministrului grec.

De altfel, FMI ar putea disloca in urmatoarele zile inca 28 de miliarde de euro pentru sustinerea programului economic al Greciei in urmatorii ani.

Christine Lagarde, sefa FMI, a declarat ca va recomanda acest aranjament financiar de 28 miliarde de euro in cadrul Facilitatii Extinse a Fondului in urma unei consultari cu membrii Consiliului Executiv al Fondului.

Economistii, in continuare pesimisti cu privire la soarta statului elen

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost o voce izolata care a declarat ca problema Greciei este deja "rezolvata" in conditiile in care alti lideri europeni sugereaza ca e o greseala sa presupui ca perioada critica a fost depasita.

Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de finante din zona euro, este si el optimist. El considera ca, in ritmul actual, datoria Greciei s-ar putea reduce la 117% din Produsul Intern Brut pana in 2020, sub nivelul estimat initial, de 120,5% din PIB. In prezent, nivelul datoriei de stat este de aproximativ 160% din PIB.

Presedintele Eurogrupului recunoaste ca suma aprobata pentru ajutorarea Greciei este fara precedent, dar ca nu mai exista niciun dubiu ca viitorul Greciei este in zona euro. Mai mult, parerea sa este ca aceasta a doua sansa nu poate fi ratata.

In timp ce unii sunt mai optimisti in ceea ce priveste succesul Greciei, altii sunt convinsi ca statul elen va intra in dificultate cat de curand, urmand sa fie nevoit sa paraseasca zona euro in curand.

Dr. Doom, Nouriel Roubini, cunoscutul economist care a prezis criza financiara inca din 2005, sustine ca situatia statului este in continuare dificila in ciuda faptului ca a reusit sa restructureze o mare parte din datoria privata pe care o avea. "Grecia va fi prima tara din zona euro care va parasi uniunea monetara, nu in acest an, dar poate pe parcursul anului urmator", continua Roubini seria de predictii de rau augur.

Directorul Centrului International pentru Studii Monetare si Bancare din Geneva, Charles Wyplosz, a declarat recent ca inca nu exista o solutie concreta pentru problema Greciei, asa ca va intra, probabil, in incapacitate de plata.

Si economistul roman Aurelian Dochia considera ca Grecia este intr-o situatie proasta. "Oricare din solutiile pe care le va adopta, toate vor duce la o recesiune de o amploare deosebita, o reducere foarte drastica a veniturilor reale ale populatiei, saracie, etc multi ani de zile. Probabil ca Grecia va intra intr-un deceniu din care nu va putea sa-si revina, similar cu ce-a fost Argentina in 2001, doar ca Grecia e mai rau. Orice miscare ar face, nu se va rezolva dilema in care se afla", a declarat acesta pentru Ziare.com

#salvare grecia, #program salvare Grecia, #masuri austeritate grecia, #probleme grecia , #Criza financiara