Solutia la criza financiara sta intr-un joc de poker

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 09:43
1465 citiri
Solutia la criza financiara sta intr-un joc de poker

De la prabusirea sistemului financiar american, in toamna lui 2008, analistii au avut ocazia sa studieze greselile facute in ultimii ani si conditiile in care s-au produs.

Lacomia a fost printre principalele defecte pentru care cei responsabili de declansarea crizei au fost criticati. Aceasta, impreuna cu strategia gresita a urmaririi profitului cu orice pret si indiferent de risc, i-a facut sa nu isi observe propriile greseli si a pus in pericol chiar identitatea americana.

Asta inseamna ca pentru iesirea din criza nu este nevoie doar de revenire economica, ci si de redefinirea celor care conduc sistemul. Astfel, finantistul care ar salva sistemul bolnav este obisnuit cu riscul, dar nu si-l asuma decat calculat, este disciplinat, analitic si stie cand sa se opreasca.

Locul in care a fost gasit acesta este unul dintre cele mai neobisnuite. Potrivit analistilor, in actualul context, cei mai buni candidati pentru posturi importante din sistemul financiar american sunt jucatorii profesionisti de poker, informeaza Bloomberg.

Brandon Adams, profesor de de finante comportamentale la Universitatea Harvard, spune ca cel mai potrivit om pentru un post de agent la bursa este un jucator preofesionist de poker de pe site-uri ca fultiltpoker.com sau pokerstars.com.

Profesorul Adams isi explica teoria prin faptul ca acestia sunt supravietuitori intr-un sistem in care 95% din jucatori isi pierd banii. "Oricine e destul de destept si de disciplinat sa reziste in acest sistem o s-o duca probabil foarte bine si in lumea jucatorilor la bursa", spune el pentru Bloomberg.

Wall Street sta cu ochii pe turneele de poker

Un numar tot mai mare de fonduri de investitii si agentii de brokeri studiaza lumea jucatorilor de poker pentru a gasi eventuale talente analitice. Alte companii ii angajeaza pe jucatorii de succes pentru a leda angajatilor lectii de gandire strategica.

"Cineva care a avut succes cativa ani ca jucator de poker va fi un trader mult mai bun decat unul care nu a facut asta. Ei stiu sa preseze cand sunt avantajati si stiu cum sa nu ramana fara bani, iar asta e o combinatie foarte greu de gasit", spune Aaron Brown, un fost jucator de poker de 53 de ani care gestioneaza acum un capital de 23 de miliarde de dolari la o companie din Connecticut.

Un specialist in recrutarea de noi talente pentru companii din Statele Unite spune ca dupa inceperea campionatului World Series of Poker a fost cautat de reprezentantii unui fond de investitii pentru a-i cere jucatori de poker online fara experienta in domeniul financiar. Acesta a declarat pentru Bloomberg ca inainte sa cereau candidati care participasera la olimpiada de Matematica sau Fizica, dar acum sunt importante jocurile de carti.

Profesorul de la Universitatea Harvard atrage atentia asupra unei categorii speciale de jucatori de poker online. Este vorba de cei care asteapta anumite jocuri, fara sa fie tentati sa joace impotriva unora mai slabi decat ei si care sa le asigure un confort financiar.

Autocontrolul si increderea pe care acesti jucatori o au in ei ar fi esentiale in tranzactiile cu profituri foarte mari, unde probabilitatea unui faliment este foarte mare, iar competitia este formidabila. Acestea ar putea fi folosite, de exemplu, de un agent care observa imperfectiuni in pretul de tranzactionare si stabileste un pret adecvat pentru cazul respectiv.

Compania americana Susquehanna foloseste pokerul inca din 1987 pentru a-si antrena angajatii si a organizat turnee pentru a recruta noi agenti sau pentru a a le monitoriza felul in care iau deciziile.

Cel mai important lucru ar fi ca jucatorii de poker nu stau relaxati in asteptarea unui castig mare. Ceea ce fac ei foarte bine este faptul ca aduna informatii subiective, le cuantifica si le fac obiective, acesta fiind exact ceea ce trebuie facut si la bursa, spun cei care folosesc aceasta metoda.

Si cei care fac programele pentru jocurile online atrag atentia companiilor, cei mai cautati fiind cei care scriu algoritmi pentru site sau care sa invinga jocurile online.

Pokerul si finantele, o prietenie oficiala

Finantistii participa in fiecare an la un turneu organizat special pentru ei. Wall Street Poker Night, al miliardarului James Simons, a atras in acest an 100 de participanti si a strans 1,3 milioane de dolari din taxele de inscriere. 90% din cei care s-au inscris lucreaza in fonduri de investitii sau pe Wall Street.

Nu ar fi singura intersectare dintre lumea finantelor si cea a jocurilor de noroc. Steven Begleiter, care a condus departamentul de strategie al bancii Bear Stearns inainte de colapsul din 2008, a castigat 1,6 milioane de dolari intr-un turneu de poker care a avut loc in aceasta luna.

Turneul la care a participat Begleiter a fost castigat de un tanar de 22 de ani care sustine ca si-a urmarit copilaria urmarind cotatiile burselor. Dupa ce a castigat marele premiu de 8,55 de milioane de doari, Joe Cada a povestit ca parintii au crezut intotdeauna ca va ajunge bancher sau broker pentru ca era foarte bun la calcule, cifre si era obsedat de bani.

Pentru moment, Cada spune ca nu vrea sa paraseasca lumea pokerului. Ar putea totusi sa se razgandeasca mai tarziu si urmeze drumul unui alt fost jucator, Aaron Brown, care a decis ca lumea finantelor este mai usoara, iar acum preda si scrie carti. Una din cele mai cunoscute carti ale sale este The Poker Face of Wall Street.

Chiar daca stilul lor de viata si jocurile de noroc pentru care acestia traiesc nu sunt vazute prea bine in societate, se pare ca secretul unei economii si al unui sistem financiar stabil si rezistent s-ar putea afla tocmai intr-un cartofor.

#criza, #sistem, #financiar , #Criza financiara