Statele europene cer suplimentarea rapida a resurselor FMI

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 14:15
1225 citiri
Statele europene cer suplimentarea rapida a resurselor FMI

Ministrii europeni de Finante au cerut o decizie prompta in privinta suplimentarii resurselor FMI pentru combaterea crizei, dupa ce vineri au convenit sa creasca cu 200 de miliarde de euro fondul de urgenta al zonei euro destinat statelor cu probleme de finantare.

Dupa doua zile de discutii asupra masurilor anticriza, ministrii de Finante din cele 27 de state membre si guvernatorii de banci centrale au afirmat ca, in pofida semnelor de stabilitate si reducere a tensiunilor pe pietele financiare, nu trebuie sa apara o stare de relaxare, potrivit Wall Street Journal.

Ministrul danez al Economiei, Margrethe Vestager, care a gazduit reuniunea, a declarat ca este cruciala ajungerea la un acord pentru majorarea resurselor FMI.

"Este important sa ne asiguram ca FMI are resurse suficiente pentru a-si juca rolul sistemic in economia globala. Decizia (de a creste fondul de urgenta al zonei euro, n.r.) este foarte importanta. Speram la un acord la Washington", a spus Vestager.

Ministrii de Finante au hotarat suplimentarea capacitatii uniunii monetare de a imprumuta statele cu probleme de finantare

Ministrul suedez de Finante, Anders Borg, a cerut, de asemenea, un acord de suplimentare a resurselor FMI la intalnirea din aceasta luna a tarilor G20, FMI si Bancii Mondiale.

"Trebuie sa vedem o intarire a resurselor FMI. Vor exista multe dezbateri, dar trebuie sa existe o decizie la reuniunea anuala G20 si FMI. Inregistram o stabilizare a crizei, iar un mecanism de sprijin mai puternic ar avea un efect pozitiv", a spus el.

Ministrii de Finante din zona euro au convenit vineri extinderea capacitatii uniunii monetare de a imprumuta statele cu probleme de finantare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, prin combinarea unor fonduri in Mecanismul European de Stabilitate.

Dupa iulie 2013, cand va expira o facilitate temporara de finantare, fondurile disponibile pentru noi imprumuturi vor fi limitate la 500 de miliarde de euro. Capacitatea totala de 700 de miliarde de euro include 200 de miliarde de euro angajate pentru Grecia, Portugalia si Irlanda.

FMI ar putea primi un "supliment" de 150 de miliarde de euro

Membrii zonei euro au promis deja resurse suplimentare de 150 de miliarde de euro FMI. Contributiile din partea statelor din afara uniunii monetare, intre care si Marea Britanie, vor veni probabil ca parte a unui acord mai amplu.

Mai multe tari, inclusiv China, Brazilia si Japonia, au semnalat ca vor creste fondurile alocate FMI, daca Europa ia masuri mai ferme de combatere a crizei.

Acordul de vineri nu a atins nivelul de 1.000 de miliarde de euro considerat un raspuns optim la criza de tari din G20, iar unele state emergente dintre acestea au afirmat chiar ca Europa nu a facut, din nou, suficient pentru a se ajuta singura inainte de a cere ajutor din afara.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a apreciat decizia tarilor euro de crestere a resurselor si a apreciat ca va ajuta FMI sa atraga noi fonduri de la membri. Lagarde vrea cresterea resurselor FMI cu 500 de miliarde de dolari, pentru a putea interveni in cazul unei agravari a crizei datoriilor din zona euro.

#FMI fonduri, #suplimentare fonduri FMI, #ajutor FMI tari europene , #Criza financiara