Trichet: Tratatul UE ar trebui modificat

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:27
1036 citiri
Trichet: Tratatul UE ar trebui modificat

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca Tratatul Uniunii Europene ar trebui modificat, pentru a preveni destabilizarea blocului comunitar de catre un stat membru cu probleme, si a cerut o mai buna guvernanta economica in zona euro, transmite Reuters.

"Este necesar sa modificam Tratatul pentru a preveni deraierea unui stat membru, care sa creeze probleme pentru toate celelalte", a aratat oficialul intr-un interviu transmis, duminica, de postul de radio Europe 1 si televiziunea iTele.

Intrebat daca face referire si la dreptul de veto al statelor membre, Trichet a afirmat: "Pentru a face asta trebuie sa poata fi impuse deciziile". Seful BCE a adaugat insa ca se asteapta ca reglementarile existente de guvernanta sa fie aplicate mult mai strict pe viitor, chiar si fara o modificare a Tratatului.

"Cred ca lectia invatata privind costul neglijentei, costul unei administrari relaxate, este suficient de puternica pentru ca, pe viitor, regulile sa fie urmate mult mai strict", a spus Trichet.

El estimeaza ca toate economiile avansate sunt afectate in prezent de o criza, insa problema Europei in particular este ca unele tari nu au respectat regulile din tratat.

Euro e "extrem de credibila"

"Nu avem un buget federal, nu avem o federatie politica, deca trebuie sa respectam in totalitate constrangerile si supravegherea reciproca din zona euro. In Europa, avem o problema mai mare decat in alte parti ale lumii, o problema de supraveghere si guvernanta in interiorul zonei euro", a explicat Trichet.

Seful BCE a indemnat totodata guvernele europene sa ia masuri clare, concrete de combatere a crizei din zona euro.

"Cred ca este important sa avem o directie convingatoare in toate cele trei zone: protejarea semnaturii guvernelor europene, protejarea bancilor si institutiilor financiare pentru a le permite sa-si respecte rolul de finantatori ai economiei, si problema de natura specifica, dar foarte importanta, a Greciei", a aratat oficialul.

Trichet a participat, sambata, la summit-ul pregatitor al G20 de la Paris, la care au fost prezenti ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai mari 20 de economii ale lumii.

G20 a cerut liderilor europeni sa prezinte un plan complet si decisiv de solutionare a crizei datoriilor de stat pana la summit-ul UE din 22-23 octombrie.

Summit-ul liderilor G20 va avea loc pe 3-4 noiembrie, la Cannes.

BCE, la limita

Trichet a declarat, joi, pentru Financial Times, ca BCE a ajuns la limita posibilitatilor de sustinere a pietelor financiare, iar combaterea si rezolvarea crizei intra in totalitate in raspunderea guvernelor din zona euro.

In interviul de duminica, oficialul a aratat ca BCE a luat masuri exceptionale in ultimii patru ani, mai ales decizia de a oferi lichiditate nelimitata la dobanzi fixe, insa banca centrala a zonei euro nu a iesit din prerogativele prevazute de Tratatul de la Maastricht.

El a adaugat ca moneda euro este in continuare o valuta "extrem de credibila", iar zona euro nu este "amenintata".

Referitor la protestele din intreaga lume impotriva inechitatii economice , Jean-Claude Trichet a declaratuna dintre tintele protestelor de sambata din intreaga lume, a declarat ca a "auzit" mesajul manifestantilor si este necesar ca liderii politici sa invete mai multe lectii din criza, insa a avertizat ca nu trebuie sa se ajunga la solutii radicale.

Trichet a avertizat insa ca autoritatile nu trebuie sa mearga pana la desfiintarea bancilor, care finantreaza trei sferturi din economie.

"Am parcurs jumatate din drum. Am consolidat deja reglementarea bancilor comerciale. Avem inca mult de lucru, in principal la institutiile nebancare", a continuat oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trichet tratat UE modificat, #Trichet crisa economica Europa , #Criza financiara