WSJ: Pietele financiare ar putea fi afectate de evenimentele din toamna

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 18:17
1225 citiri
WSJ: Pietele financiare ar putea fi afectate de evenimentele din toamna

Pietele financiare au evoluat intr-un ritm constant vara aceasta, fara turbulente, insa din septembrie acestea ar putea fi afectate de evenimente economice, financiare si politice dramatice.

Managerii fondurilor de investitii afirma ca linistea recenta ascunde incertitudine, pregatindu-si portofoliile pentru o posibila crestere a pietelor, dar si pentru a rezista unor socuri variind de la problemele din Europa la noi masuri de relaxare monetara din partea bancilor centrale si schimbari la conducerea celor mai mari doua economii ale lumii, SUA si China, potrivit cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

"Cu siguranta nu ignoram posibilitatea unei evolutii negative a pietelor", a afirmat Tahnoon Pasha, director executiv la Aviva Investors pentru investitii in actiuni si instrumente financiare cu venit fix pe pietele Asia.

Discursul tinut vineri de presedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a reprezentat, intr-un fel, startul noului sezon, scrie WSJ.

Bernanke a aparat politicile monetare ale Fed si a alimentat asteptarile pentru noi masuri de stimulare economica, sustinand actiunile companiilor americane, cotatia aurului, petrolului si preturile titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA.

Comentariile lui Bernanke reprezinta doar varful aisbergului in privinta impactului pe care bancile centrale il vor avea probabil asupra pietelor.

In Europa, investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) sa se ridice la inaltimea promisiunilor de a face "tot ce este necesar" pentru a salva euro.

Unii investitori sunt de parere ca ar putea avea loc o alta runda de vanzare masiva de active daca liderii politici si bancile centrale nu se ridica la nivelul asteptarilor pietei.

Saptamana aceasta, volumele de tranzactionare ar trebui sa creasca, investitorii intorcandu-se din vacanta.

Pe termen scurt, noutatile sunt asteptate mai ales din Europa, cu o reuniune a BCE joi, care ar putea aduce mai multa claritate in privinta programului de achizitie de obligatiuni, urmata saptamana viitoare de o decizie a Curtii Constitutionale a Germaniei privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate.

Dupa mai multi ani de asteptare in privinta situatiei din Europa, investitorii nu sunt convinsi ca o solutie definitiva este aproape.

Investitorii urmaresc, de asemenea, cu atentie schimbarea la varful politicii din China, in octombrie, si alegerile prezidentiale din SUA, la inceputul lunii noiembrie, ambele evenimente avand potentialul de a conduce la noi masuri de stimulare economica.

#evolutie piete financiare toamna, #piete financiare, #incertitudine piete financiare, #investitori piete financiare , #Criza financiara