Fitch: Deficitul mare nu a coborat competitivitatea Romaniei

Marti, 27 Martie 2007, ora 08:02
1318 citiri

Cresterea deficitelor de cont curent din Bulgaria, Croatia si Romania reflecta explozia cererii locale si nu reprezinta o "criza de competitivitate", potrivit unui raport al agentiei de rating Fitch, publicat luni.

Raportul Fitch, intitulat "Bulgaria, Croatia, Romania: Cat de sustenabile sunt dezechilibrele externe?" trateaza subiectul balantelor externe si sectoarelor bancare din cele trei tari.

"In ciuda ingrijoratoarelor deficite de cont curent mari, Bulgaria, Croatia si Romania vad o crestere puternica a exporturilor si cote de piata mai pe piete externe, indicand ca economiile lor se mentin competitive", a declarat directorul in cadrul diviziei de ratinguri suverane din cardul Fitch, Andrew Colquhoun.

Toate cele trei tari au mari deficite de cont curent, spune Fitch. Astfel, deficitul de cont curent al Croatiei reprezinta 8.1% din produsul intern brut (PIB), al Romaniei a urcat la 10,3% din PIB, iar Bulgaria are16.3% din PIB in 2006. Dar cresterea exporturilor a fost puternica. In Croatia exporturile au crescut anual in medie cu 12% in intervalul 2000-2006 . In Romania si Bulgaria ritmul anual de crestere al exporturilor a fost de 21%, in acelasi interval. Deficitele balantei comertului exterior s-au marit, deoarece importurile au crescut intr-un ritm mai rapid, pentru a satisface cererea interna exploziva. Relaxarea fiscala din Croatia si Romania exercita asupra economiei o presiune suplimentara fata de aceea a data de cerere, in timp ce Bulgaria are un surplus fiscal prudent de 3.3% din PIB in 2006.

In Romania, deficitul de cont curent a fost finantat in perioada 2000-2006 in proportie de 75% de investitii straine directe, ceea ce atenueaza ingrijorarile privind finantarea deficitelor, spun analistii Fitch. Datoria externa bruta in crestere, alimentata in mare parte de sectorul bancar, nu ingrijoreaza in cazul Romaniei, deoarece este similara cu a celorlalte tari cu rating "BBB". In schimb, analistii Fitch atentioneaza ca Bulgaria si Croatia au datorii externe mai mari decat alte tari din categoria de rating suveran pe termen lung "BBB".

"Cresterea deficitelor de cont curent este alimentata de marirea deficitelor comerciale. Acest lucru pare sa reflecte mai degraba o cerere domestica robusta decat o pierdere a competivitatii externe", se spune in raportul Fitch. In plus, relaxarea fiscalitatii din Romania si Croatia a pus, in 2006, presiuni suplimentare asupra cererii si a deficitelor comerciale.

Romania si Bulgaria o duc bine la capitolul la capitolul masurilor cheie de lichiditate externa, daca sunt comparate cu alte tari din categoria de rating "BBB". "Exista putine motive de ingrijorare in ceea ce priveste solvabilitatea externa in momentul de fata, insa vulnerabilitatea unei caderi bruste a fluxului de investitii straine directe este tot mai mare, in special in Bulgaria", avertizeaza analistii Fitch. "Nivelul cresterii creditarii bancare si amploarea dezechilibrelor externe sunt nesustenibile si vor trebui sa se incetineasca la un anumit moment. Daca intr-un scenariu pozitiv, acest lucru s-ar putea intampla gradual pe masura ce economiile converg cu tarile mai bogate din Europa de Vest, ramane riscul unei corectii dezordonate in cazul unui posibil soc viitor", au subliniat analistii agentiei de rating.

Fitch noteaza ca in teorie, in tari mai sarace, cu economii mai dinamice, este normal fenomenul unui deficit de cont curent si al fluxurilor de capital. Totusi, in practica, s-ar putea ca tara ce se imprumuta sa puna bazele unei datorii ce nu poate fi sustinuta, ceea ce ar putea duce la diminuarea competitivitatii externe sau la unele politici de expansiune economica neadecvate.

Analistii Fitch gasesc trei posibile explicatii pentru cresterea deficitelor in cele trei tari: lipsa competivitatii, probleme legate de investitii si "explozia" cererii. Agentia de rating arata ca primele doua scenarii nu au dus la deficitele de cont curent mari, iar "vinovatul" principal pare a fi cererea domestica mare, sunt de parere analistii Fitch. "Cresterea rapida sau mai rapida a creditarii in Bulgaria si Romania este datorata, intr-o anumita masura, stadiului de inceput in ceea priveste convergenta cu UE15 la venit pe cap de locuitor si dezvoltare a sistemului bancar".

In Romania, Bulgaria si Croatia, cresterea puternica a cererii interne si dezechilibrul intre economiile in banci si investitii, care trebuie acoperite din intrari de capitaluri din strainatate, reprezinta, pana la urma, o componenta inevitabila a convergentei acestor tari cu statele mai bogate din Europa Occidentala. "Fitch considera ca un factor de mentinere a increderii faptul ca avansul deficitului de cont curent nu a fost cauzat in primul rand de o pierdere a competitivitatii", se mentioneaza in raport.

Romania are intre aceste tari cea mai buna pozitie de lichiditate externa, datorita datoriei externe reduse raportate la PIB si a ponderii reduse a depozitelor bancare in PIB, care diminueaza riscul insolventei bancare in caz de retrageri mai mari de bani de catre clienti.

Agentia internationala Fitch a ridicat, in data de 31 august 2006, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la "A-", de la "BBB+", pe baza performantelor ridicate ale economiei. Tot atunci, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la "BBB-" la "BBB", cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat de la "BBB" de la "BBB+", ambele avand perspectiva stabila. Ratingul pe termen scurt a fost stabilita la "F3".


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)