Romania a trimis amendamente la Acordul de Guvernanta Economica

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 19:08
1370 citiri
Romania a trimis amendamente la Acordul de Guvernanta Economica

Romania a trimis amendamente la Acordul de Guvernanta Economica, decis la summitul din 8 si 9 decembrie, a precizat marti Ministerul Afacerilor Europene, la solicitarea NewsIn.

Amendamentele nu pot fi insa facute publice, atat timp cat se deruleaza negocierile privind forma finala a Acordului de Guvernanta Economica, a precizat MAEur.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Olivier Bailly a anuntat, marti, in cadrul briefingului de presa, ca mai multe state si Comisia Europeana au trimis amendamente scrise la Acordul de Guvernanta Economica. "Consideram ca exista prevederi care trebuie intarite", a declarat Olivier Bailly.

La Consiliul European de Iarna din 8 si 9 decembrie, liderii europeni nu au reusit sa-l convinga pe premierul britanic, David Cameron, sa accepte modificarea Tratatului European.

In urma blocajului, liderii europeni au decis ca cele 17 state care fac parte din zona euro sa negocieze un nou acord interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale, iar lor li se vor alatura sase tari, printre care Romania, care in prezent nu au aderat la moneda comuna. Alte patru tari, Ungaria, Cehia, Danemarca si Suedia, au cerut ragaz pentru a-si consulta parlamentele.

Statele care accepta pactul vor trebui sa includa in Constitutie sau intr-o lege echivalenta cu Constitutia angajamentul pentru un buget national echilibrat si in surplus. Deficitul structural anual nu trebuie sa depaseasca 0,5% din Produsul Intern Brut, iar deficitul sa nu depaseasca 3%. In caz contrar, se aplica automat sanctiuni.

De asemenea, trebuie consolidate instrumentele de stabilizare - Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.

Acordul de Guvernanta Economica, numit initial Acord Interguvernamental de Guvernanta Fiscala, trebuie incheiat pana in luna martie. Ministrul afacerilor duropene, Leonard Orban, declara, la sfarsitul anului trecut, ca acordul ar putea fi semnat chiar mai inainte de acest termen.

#Acord Guvernanta Fiscala, #romania guvernanta fiscala, #guvernanta fiscala 2012 , #Datoria externa