Anticipeaza BNR o criza in sistemul bancar din Romania?

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 23:00
3129 citiri
Anticipeaza BNR o criza in sistemul bancar din Romania?

La doi ani de la inceputul crizei, BNR ia in calcul infiintarea unei banci-punte, care sa preia activele si pasivele unei banci a carei activitate ar putea afecta sistemului financiar romanesc. Interesant este ca BNR vrea sa infiinteze aceasta banca acum, dupa doi ani de criza, desi FMI a laudat sistemul bancar romanesc.

Banca punte este o cerinta relativ recenta a FMI-ului, dar cu "radacini" in economia SUA.

FMI a recomandat Romaniei sa infiinteze o banca-punte pentru a evita falimentele din sistemul bancar, desi in SUA, banca-punte nu a reusit sa salveze colosii bancari, Lehman Brothers si Merrill Lynch.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca ar putea fi vorba de o transformare a Fondului de Garantare.

"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, pentru Business 24.

Pe de alta parte, directorul GEA atrage atentia ca nu trebuie sa ajungem intr-o situatie in care datoria publica sa creasca, tocmai din cauza bancii-punte. "Ar fi periculos sa trecem in datoria publica datoriile unor banci private", spune Liviu Voinea.

"Daca aceasta banca-punte ar fi de stat si ar prelua activelor bancilor private, aflate in dificultate, trebuie vazut cine este actionarul. Statul ca actionar nu mi se pare o propunere fericita", a punctat economistul.

Intr-un editorial pentru Business 24, Ilie Serbanescu sustine ca banca-punte va avantaja, de fapt, mai mult strainii si nu bancile din tara.

"Nu prea sunt oferite detalii cum va functiona mecanismul, ce resurse va mai folosi, in contul cui si mai ales in favoarea cui va lucra! Absenta unor detalii tocmai in legatura cu aceste lucruri de importanta cruciala spune multe, daca nu totul! Va fi nu pentru noi, ci pentru straini", sustine Ilie Serbanescu, in articolul "Banca-punte": ar fi de ras, daca n-ar fi de plans!

In momentul in care o banca din Romania este banuita ca ameninta stabilitatea financiara de pe piata locala, se va infiinta banca-punte, in urma unei proceduri speciale, de urgenta. Procedura va asigura continuitatea in derularea serviciilor bancare si nu va afecta clientii bancilor, precizeaza datele oficiale BNR.

Clientii bancilor nu vor fi afectati de transferul activelor

Accesul la serviciile bancare contractate anterior este asigurat in continuare, fara intrerupere, in conditii normale, pentru ca banca-punte va functiona in sediile bancii de la care s-a efectuat transferul.

Deponentii garantati vor beneficia in continuare de protectia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, potrivit legii, in limita a 100.000 Euro.

Dupa ce transferul de active s-a incheiat, valabilitatea autorizatiei institutiei de credit de la care s-a efectuat transferul inceteaza de drept, institutia de credit respectiva fiind supusa unei proceduri de lichidare administrativa, monitorizate de BNR.

Studiul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar citat de NewsIn arata ca unul dintre avantajele infiintarii unei asemenea banci consta in permiterea autoritatii responsabile de implementarea masurii de stabilizare sa actioneze rapid atunci cand este necesara conservarea valorii unei banci cu probleme serioase, dar nu iremediabile.

Proiectul actului normativ ce vizeaza modificarea legii Fondului prevede acordarea posibilitatii utilizarii resurselor sale, atat cele disponibile, cat si cele din imprumuturi, in scopul finantarii masurilor de stabilizare adoptate de BNR.

#banca punte, #efecte banca punte, #banca punte bnr , #Datoria publica