Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 11:30
3913 citiri
Anul scadentelor pentru Romania: Ce datorii avem de platit in 2013

Anul 2013 se anunta a fi unul dificil pentru Romania, de vreme ce autoritatile trebuie sa gasesca bani pentru a rambursa o parte din imprumuturile contractate in perioada de criza financiara.

Datoria publica a statului este de 75,8 miliarde de lei dintre care 11,8 miliarde sunt dobanzi si impozite.

Romania trebuie sa ramburseze in anul 2013 cea mai mare parte a imprumutului contractat la Fondul Monetar International. Banca Nationala a Romaniei va scoate din vistierie 3,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor aproximativ un milliard de euro pentru datoria catre FMI.

"Anul 2013 va fi un an al datoriei externe, iar climatul de business va ramane incert. Principala amenintare pentru economia Romaniei ramane structura datoriei externe a Romaniei, care este periculoasa pentru ca o mare parte din ea este pe termen scurt. Ar trebui rostogolita pe o perioada de 20-30 de ani", considera Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania.

Daca pana in acest an, bugetul de stat nu a fost afectat de plata ratelor pentru datoria catre FMI, in 2013 autoritatile trebuie sa gaseasca un milliard de euro.

Prima rata, de aproape 2 miliarde de euro, a fost platita anul trecut, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Bugetul de stat nu a fost afectat atunci, pentru ca Ministerul de Finante a avut de rambursat doar 120 de milioane de euro.

Pana in 2019 insa, Romania trebuie sa achite imprumutul. Povara cea mai apasatoare pe Ministerul Finantelor va fi in 2015, cand va trebui sa plateasca 1,8 miliarde de euro.

Practic, in 2013 trebuie sa rambursam, in total, catre FMI, 5,1 miliarde de euro, suma in care sunt incluse si dobanzile aferente, dupa care in 2014, alte 4,7 miliarde de euro.

Ratele pe care Romania trebuie sa le plateasca sunt din imprumutul contractat de tara noastra, in anul 2009, la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in valoare totala de 20 de miliarde de euro. Din aceasta suma, 13 miliarde de euro provin de la FMI.

"In cazul Romaniei datoria publica este de 40% din PIB, fiind necesara pentru crearea unor tampoane financiare puternice pentru a face fata unor socuri externe. Datoria Romaniei va avea o tendinta crescatoare in acest an si in anul urmator, apoi va fi una descrescatoare", a explicat reprezentantul Romaniei la Fondul Mondial International, Mihai Tanasescu.

Pentru a reda increderea investitorilor straini in economia Romaniei, autoritatile vor sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, odata cu finalizarea actualului acord stand-by, in luna martie a acestui an.

Premierul Ponta a declarat ca un nou acord de precautie cu FMI ar actiona drept plasa de siguranta impotriva "turbulentelor serioase" de pe pietele financiare.

Al doilea acord incheiat cu FMI, dupa cel din 2009, a fost unul de tip preventiv si a inceput la 31 martie 2011, ridicandu-se la 3,6 miliarde de euro. Tara noastra nu a tras pana in prezent nicio suma de bani din fondurile disponibile. Acordul va expira in martie 2013.

Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#datorie externa romania, #imprumut fmi romania, #bani FMI Romania, #datorie externa Romania 2013 , #Datoria publica